Kaze Tachinu eller "The Wind Rises" på engelska är Hayao Miyazakis nya film.

Storm kring Hayao Miyazakis nya film "The Wind Rises"

Animeregissören Hayao Miyazaki har fått kritik i sydkoreanska sociala medier för att hans nya film glorifierar krig. Samtidigt hyllas Miyazaki i kinesisk media för att han är kritisk mot den japanska regeringen.

I fredags svarade Hayao Miyazaki, känd för filmer som "Spirited Away" och "Min granne Totoro" på kritiken från Sydkorea, om att hans nya animerade film "Kaze Tachinu" skulle glorifiera krig. Det skriver Mainichi Shimbun. "Kaze Tachinu", som betyder ungefär "Vinden tar i", hade premiär förra helgen, den 20 juli, i Japan.

"Jag undrar om någon som har levt sitt liv till fullo under en epok av krig förtjänar att bli fördömd", svarade han japanska media och syftade då på huvudpersonen i filmen; en flygingenjör som designade japanska stridsflygplan.

I filmen drömmer denna man om att bygga flygplan precis som Jiro Horikoshi, en ingenjör som designade stridsflygplan som användes under andra världskriget i Japan.

"Horikoshi stod emot krav från militären, sa Miyazaki. Jag undrar om han ska hållas ansvarig för något bara för att han levde under den här perioden."

En annan sak som retat upp sydkoreaner är minnet av de koreanska och kinesiska kvinnorna som användes som sexslavar för japanska soldater under andra världskriget. Något som många uppfattade att Osakas borgmästare Toru Hashimoto rättfärdigade i ett uttalande tidigare i år. Apropå denna fråga svarade Miyazaki att "Japan borde be om ursäkt till Sydkorea och Kina."

I kinesiska medier hyllas istället Hayao Miyazaki. Där ser man hans kritik mot Japan som ett bevis på att han är en fri regissör som vågar kritisera sitt land.

Se trailer för filmen här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".