Ur filmen "Igelkotten i dimman".

Kulturnytts kanon del 7: Igelkotten i dimman av Jurij Norsjtejn

1:50 min

I sommar kom Kristdemokraterna med förslag om en klassikerlista. Det inspirerade Kulturnyttredaktionen att fundera på en egen kanon för Sveriges skolbarn. Kulturnytts Jonatan Järbel uppmanar Göran Hägglund att lägga till en sovjetisk animerad kortfilm på sin lista.

Lyssna på alla tidigare avsnitt här:

Alla svenska skolbarn borde någon gång vandra tillsammans med en liten sovjetisk igelkott in i dimman.

Den animerade kortfilmen "Igelkotten i dimman" från 1975 är den ryska animatören Jurij Norsjtejns kanske mest kända verk.

Alla kan känna sig rädda och ensamma ibland. Men tryggheten i att veta att det finns en liten björn som väntar på en på en vid en brasa av enkvistar, som man kan dricka te och äta hallonsylt tillsammans med, och räkna stjärnorna, gör kanske att livet känns lite lättare.

Ur det lilla djurets perspektiv blir vita hästar hundar och fallande löv skrämmande men också dimmigt vackra och oförutsägbara. De urklippta djuren rör sig på ett neurotiskt o mardrömslikt vis. men borde inte livet ofta vara lite mer drömskt o märkligt?

Och när igelkotten till slut ger upp hoppet och tror att den ska dö - kommer den fram. Men då är plötsligt tryggheten kanske inte det viktigaste längre. För den där vita hästen i hen såg i dimman - hur mår den?

Dessutom borde alla svenska skolbarn inspireras av animatörens Jurij Norsjtejns arbetsschema. Sen 1981 har han arbetat med sin senaste animerade film baserad på Gogols överrocken. Och den är fortfarande inte är färdig.

Se filmen på youtube:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista