Wiener Sängerknaben ger julkonsert i Wien 2012. Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix

Ekonomiska problem för kända gosskören Wiener Sängerknaben

En av världens mest berömda gosskörer, Wiener Sängerknaben, brottas med allvarliga ekonomiska bekymmer. I en intervju i den österrikiska tidningen Die Presse, som refereras av nyhetsbyrån AFP, berättar körledaren Walter Nettig om problemen.

- Kören är en välskött institution men de bristande ekonomiska resurserna utgör ett allvarligt hot, säger han.
Kören har anor från 1200-talet och finansieras av privata donationer och intäkter från konserter och turnéer - endast körledarnas löner bekostas av staten. Sedan 1948 har kören dock fått husera gratis i ett 1700-talspalats i Wien, något myndigheterna nu vill ändra på.

- I framtiden måste vi betala 200 000 euro (cirka 1,6 miljoner kronor) om året i hyra, och det klarar vi inte, säger Nettig.
Han framhåller även att det inte är aktuellt att låta de 100 körsångarna, som är mellan 10-14 år gamla, att ge fler konserter för att öka intäkterna. I dag ger de omkring 300 konserter per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista