Från 2013 års final i det populära talangprogrammet.Foto:Matt Sayles/SCANPIX

American Idol stäms för diskriminering av svarta

1:55 min

250 miljoner dollar. Så mycket riskerar American Idol och dess sponsorer att tvingas betala efter att 10 svarta deltagare i American Idol stämt programmet för rasism. I stämningsansökan hävdar deltagarna att de har utsatts för diskriminering på grund av sin hudfärg.

Diskriminering och offentligt smutskastning av svarta deltagare. Det är vad Akron Watson tillsammans 9 andra svarta deltagare anklagar programmet American idol för. Totalt vill de tio deltagarna ha 250 miljoner dollar av programmets producenter och sponsorer. Det kan man läsa i den tegelstenstjocka, 429 sidor långa, stämningsansökan som lämnats in till den federala domstolen i New York.

Deltagarna anklagar programproducenterna för att ha gjort deltagarnas belastningsregister offentliga. När det framkommit att flera svarta deltagare har åtalats för olika brott, har de kastats ut ur tävlingen, medan de vita deltagarnas åtalshistorier har använts för att istället bygga en image av ånger och försoning.

Dessutom anklagas American idol för att ha diskriminerat en svart kvinnlig deltagare när hon kastades ut ur programmet för att ha poserat på nakenbilder på internet. Men när flera vita, kvinnliga deltagare har gjort samma sak, ja då har det istället lyfts fram som positiva förebilder för en kvinnlig sexualitet.

Men stämningsansökan har bemötts med skepsis i USA. Bland annat för att utsikterna för att deltagarna faktiskt ska få igenom sin stämning anses vara minimala. I likhet med flera andra realityprogram så har deltagarna skrivit under så kallade 360-avtal. Avtal som tillskriver programmet rätten av använda sig hur man vill av deltagarna personlighet, karaktär och persona.

Dessutom har liknande anklagelser mot andra castingprogram tidigare ogiltigförklarats, eftersom utslagningen är en del av ett kreativt programkoncept, och därmed faller under yttrandefrihetslagstiftningen.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista