Laura Fords skulptur "Pojkar i rustning"

Kulturnytts kanon del 5: Laura Fords skulpturer "Pojkar i rustning"

1:37 min

Alla svenska skolbarn borde någon gång få möta brittiska Laura Fords skulpturer tycker Viveca Bladh.

Lyssna på alla delar här:

En del har redan mött gråtande flicka påcentralstationen i Göteborg och skulpturutställningen i Pilane på Tjörn. Vid första anblicken ser det ut som hon står och räknar i en kurragömmalek, lutad mot väggen eller trädstammen, men när man kommer närmare ser man på ryggen att hon är ledsen. Fast också lite arg. Försöker man kika in under håret som hänger så är det skrämmande tomt där. Vad är det som har hänt?

Laura Fords skulpturer av trotsiga ensamma flickor och djur i människokläder är näpna, inbjudande, men något skaver. Till exempel räven som tigger pengar, den som ställde sig utanför Rosenbad i Stockholm 2008.

Allra mest önskar jag att alla skulle få möta Laura Fords små soldaterna i rustningar på en äng någonstans i Sommarsverige. Så små att många barn går fram och försöker dra upp dem ur gräset. Men de ligger där som om de håller på att föruttna på ett slagfält efter striden. Att se det, och förflyttas. Kanske ana att det finns människor idag som ser detta - fast på riktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista