Ukrainsk konstchef hällde färg på kritisk målning

I Kiev har ett censurbråk blossat upp sedan chefen för konstmuseet Mystetskyi Arsenal hällt färg på en målning som kritiserade Ukrainas historia.

Chefen för det ukrainska konstmuseet Mystetskyi Arsenal, Natalia Zabolotna, hällde färg på en tavla strax före vernissagen av en utställning om ukrainskt arv.

Tavlan, en väggmålning av konstnären Volodymyr Kuznetsov visar bland annat en flammande kärnreaktor med präster och domare halvt nedsänkta i ett fat med röd vätska.

Anledningen till sabotaget var att konstchefen Zabolotna ansåg att tavlan var för omoralisk. Till nättidningen radio liberty säger hon bland annat att " du kan inte kritisera ditt hemland, precis som du inte kan kritisera din mamma".

Konstnären Volodymyr Kuznetsov å sin sida säger att "ingen har rätt att förstöra någon annans verk".

Händelsen har lett till protester utanför konstmuseet i Kiev. Förra veckan greps åtta personer för att ha demonstrerat mot statlig censur och Alexander Solovyov, biträdande chef för konstmuseet, har sagt upp sig i protest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".