Arvo Pärt, estnisk tonsättare. Här i Gustav Vasakyrkan vid odenplan i Stockholm Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Arvo Pärt i fokus på Europas äldsta körfestival

3:51 min

The Three Choirs Festival är Europas äldsta körfestival som i nio dagar växelvis pågår i de tre engelska katedralstäderna Gloucester, Hereford eller Worcester. Albert Ernrooth möter en stark brittisk körtradition som gett en årlig festival 286 år.

I årets upplaga står bland annat Arvo Pärts verk skapta för kyrkorum i fokus och bland de mer sällan hörda verken hittar man The Song of Hiawatha, en romantisk kantat av den afrikansk-brittiske tonsättaren Samuel Coleridge Taylor som kallades för the Black Mahler. Detta den 286e upplagan av Three Choirs Festspelen i Gloucesters katedral.

The 3Choirs festival är en av Europas äldsta musikfestspel och om två år firas festivalens 300 årsjubileum i Hereford.

– Det första mötet mellan katedralkörerna från Hereford, Worcester och Gloucester hölls 1715 och varade i två dagar, berättar 3Choirs festivals publicitetschef Debbie Liggins.

I början bestod repertoaren huvudsakligen av kyrkomusik komponerad av Henry Purcell och Händel. Men under 1800-talet fick det årliga mötet karaktären av en riktig festival med en mångsidigare repertoar bestående av verk av bland andra Mozart, Beethoven, Mendelssohn och Rossini.

– Glansperioden inträffade under förra seklets första decennium, säger Debbie Liggins, när engelska komponister som Delius, Elgar och Vaughan Williams regelbundet besökte spelen för att dirigera sina egna världspremiärer. 3 Choirs festivalen beställer fortfarande nästan varje år ett nytt körverk.

För 100 år sedan uruppfördes Luonnotar eller Naturens dotter, Jean Sibelius egenartade tondikt på festspelen i Katedralen i Gloucester.

Den i romansk och sengotisk stil uppförda kyrkan, som figurerar i flera Harry Potterfilmer, hade en intim stämning på galakonserten i lördags. Sopranen Helena Junttunen gav med Londons Philharmonia Orchestra under ledning av Vladimir Ashkenazy en ovanligt passionerad tolkning av Sibelius mytologiska tondikt.

Samuel Coleridge Taylors 'The Song of Hiawatha' inspirerades precis som Luonnotar av det finska nationaleposet Kalevala.

Coleridge Taylor fick smeknamnet the Black Mahler för att hans far var från Sierra Leone, 'Hiawathas sång' var på 1920-talet ett nästan lika populärt körverk som Händels Messias.

3 Choirs festivalen har överlevt i snart 300 år för att körmusiken förblir angelägen i Storbritannien. En stor del av besökarna återvänder år efter år, och även om de flesta är pensionärer, växer en helt ny generation upp med traditionen. Det finns många katedralskolor i Storbritannien, körmusik formar en viktig del av den anglikanska kyrkans gudstjänster och BBC's televisonsprogram Songs of Praise har förblivit populärt med kända sångare som solister.

På onsdagen hör man Skottlands ledande barockensemble Dunedin Consorts framföra sin version av Händels Messias med Three Cathedrals Choir under ledning av John Butt.

Albert Ernrooth
kulturnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista