Skärpta anti-piratlagar i Ryssland

2:45 min

Första augusti börjar en omtvistad antipiratlag att gälla i Ryssland. Lagen är till för att skydda upphovsrättsmän bakom bland annat filmer och tv-serier från olaglig nedladdning. Men kritiker menar att lagen är full av kryphål och att den till och med kan hota friheten på nätet.

Utanför tunnelbanan uppkallad efter 1905 års revolution har musikanläggningen kommit på plats och allt fler människor samlas. Det är det ännu inte tillåtna ryska Piratpartiet som demonstrerar.

– Lagens syfte är rent politiskt. På kulturen kommer man inte satsa en rubel, säger Piratparitets ordförande Pavel Rassudov.

– I själva verket vill staten kontrollera nätet och ha möjlighet att stänga ner sajter, bara för att man vill det, säger han.

Samma misstankar finns hos alla jag pratar med som kommit till demonstrationen. Men syftet med lagen som börjar gälla i dag är att skydda upphovsrättspersonerna bakom bland annat filmer och tv-serier från nätets pirater. En av de som lobbat för lagen är den kända filmregissören Nikita Michalkov - som också är en varm anhängare av president Vladimir Putin.

Lagen ger upphovsrättsägare rätt att vända sig till en specifik domstol i Moskva med klagomål mot olika sajter som de tycker stjäl deras material. Utan rättegång kan domstolen bestämma att videoklippet eller vad det nu är ska tas bort. Om ägaren till sajten inte gör som domstolen säger - ja då svartlistas sajtens IP-adress och blockeras för användare.

I höst väntas Duman se över om lagen också ska gälla annat upphovsrättsskyddat material som musik och böcker som i dag laddas ner i mycket stor omfattning i Ryssland.

– Den äldre generationen klagar över att vi unga inte är tillräckligt utbildade och belästa. Men hur ska jag kunna bli beläst om jag inte läser böcker? undrar 16-åriga Maksim Kasin som kommit till demonstrationen i Pirathatt och svart lapp för ögat.

– Jag har inte råd att köpa böckerna i bokahandeln, jag måste ladda ner från nätet, säger han.

Även nätjättar som Google och den ryska sökmotorn Yandex är mycket kritiska - lagstiftarna har inte lyssnat på våra synpunkter säger de, och menar att antipiratlagen är slarvigt skriven, tekniskt svårgenomförbar och att den öppnar för snabb och godtycklig stängning av olika sajter. En del menar också att lagen kan komma att användas i kampen mellan olika konkurrerande affärsintressen.

Förra året antogs i Ryssland en annan kritiserad lag som på samma sätt gör det möjligt att blockera sajter som sprider information som riskerar att skada barns hälsa och utveckling.

– Internet är i dag det enda offentliga rummet i Ryssland som fortfarande är fritt, säger Natalja Malysjeva, Piratpartiets pressekreterare klädd i kort svart kjol med en piratsymbol på.

– Därför har man riktat in offensiven mot nätet. Friheten här minskar alltmer.

Johanna Melén, Moskva
johanna.melén@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista