Drottningholms slottsteater. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Kritik mot Drottningholms slottsteaters nya ledning

1:24 min

Det höjs kritiska röster mot Drottningholms slottsteaters nya ledning. Från och med nästa år kommer Drottningholms VD Sofi Lerström ansvara för teaterns konstnärliga ledning tillsammans med ett konstnärligt råd. Sören Tranberg som är Chefredaktör på Tidskriften Opera är en av de som oroas över framtiden på den världsunika teatern.

– Jag har varit kritisk till att man gett operahögskoleproduktioner där ute i sju åtta år regelbundet, och få egna produktioner, och då blir nivån inte i högsta internationella klass, säger Sören Tranberg.

Drottningholms slottsteater har länge varit en plantskola för Operahögskolans studenter. Det tycker Sören Tranberg Chefredaktör på Tidskriften Opera har påverkat kvalitén.

Och när Mark Tatlow nu avgår som konstnärlig ledare, hade Sören Tranberg hoppats på en ny stark röst som kunde ge teatern ett uppsving.

Men situationen kommer inte att bli bättre med den nya ledningsstrukturen, spår han.

– Det tycker jag är problematiskt, för då kommer vd:n att få den avgörande makten där ute och har man inte en konstnärlig ledare kan man inte föra en riktig repertoarpolitik där.

Men Sofi Lerström vd på Drottningholms slottsteater håller inte med om kritiken.Till Kulturnytt säger hon att teatern kommer att omforma samarbetat med Operahögskolan och att man kommer att satsa på fler samarbeten med stora internationella artister.

Hon säger också att oron över den nya ledningen är obefogad.

– De konstnärliga rådgivarna är valda utifrån att vi har en otroligt stark samsyn utifrån både repertoar och kvalité, så det skulle jag vilja kalla en helt obefogad oro.

Irma Norrman
irma.norrman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista