Regissören Gus van Sant. Foto: Gero Breloer/Scanpix.

Skumma energiföretag i Gus van Sants nya film Promised Land

Storföretagens rovdrift i Promised land
1:08 min

Matt Damon spelar huvudpersonen i Gus van Sants nya film Promised Land. Det är en film om hur man utvinner naturgas genom så kallad fracking, och de skumraskmetoder som energiföretag använder sig av för att komma undan med miljöfarliga arbetsmetoder när de köper in sig i små jordbrukssamhällen i Mellanamerika.

Men för regissören Gus van Sant är inte debatten om fracking det viktiga, utan det är snarare en symbol för en större trend - storföretagens rovdrift. Det konstaterar han i en intervju med Kulturnytts Roger Wilson.

Filmregissören Gus van Sant, vars pappa var försäljare, ser Promised Land som en film om "business". Och att han i egenskap av filmregissör också är en sorts försäljare som arbetar för ett stort företag.

– Detta är det jag intresserar mig för i filmen, själva frågan om företagandet är en viktig fråga och en olöst fråga. Framförallt tycker jag att rädslan för den här frågan handlar om hur företagarna hastar fram bevis om att de har kontroll och att det är en säker verksamhet de bedriver och det är något man sett många exempel på den senaste tiden.

Roger Wilson
roger.wilson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".