Kulturpengar slutar att komma från EU.

EU stryper kulturpengar

Pengar som kommer från en av EU-regionala fonder kommer inte längre delas ut till kulturlivet. Av alla EU-pengar som går till svenskt kulturliv har den allra största delen kommit just från regionala strukturfonder.

Pengarna som kommer från de särskilda kulturprogrammen har bara utgjort en bråkdel men nu stryps en del av de pengarna. I strukturfonden Interreg har kultur strukits och är inte längre ett prioriterat område.

Maria Korner, projektledare för att ta fram det nya Interregprogrammet på Region Skåne, säger till nyhetsbyrån News Öresund att det fortfarande kommer att vara möjligt att söka till kulturlivet, men att det ställer högre krav på att kulturen är kopplad till de temaområden som Skåne valt att söka pengar till.

För stödområdet Öresund-kattegat-skagerack kan det innebära ett tapp på 55 miljoner. Så mycket finns i pågående projekt inom kultur, medier och fritid i nuvarande period.

I framtiden ska kultur inte finnas med som eget prioriterat område. Det kommer även i fortsättningen gå att söka pengar, men då måste projekten relatera till fyra andra teman.

Samtidigt finns det andra eu-program för kulturprojekt. Programmet Kreativa europa som består av tre sammanslagna program, föreslås får ökad budget som blir omkring 15.5 miljarder kronor för Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista