JK Rowlings deckarpseudonym avslöjades för några veckor sen. Foto:Lefteris Pitarakis/SCANPIX

Tvisten löst efter Rowling-avslöjande

En välgörenhetsgåva och en ursäkt blev lösningen på tvisten mellan Harry Potter-författaren JK Rowling och läckan som röjde hennes deckarhemlighet.

 För några veckor sen avslöjades det att JK Rowling var pseudonymen bakom Robert Galbraith, som skrivit deckaren "The cuckoos calling". Något Rowling ville skulle förbli en hemlighet. Ryktet om att hon och Galbraith var samma person startade på Twitter och fångades upp av en journalist på The Sunday Times.

För att gå till botten med ryktena kallades lingvistikprofessorm Peter Millican kallades in för att jämföra texterna och konstaterade att Rowling och Galbraith var samma person. Vilket Rowlings advokater sen också erkände. Och det hela blev en världsnyhet.

 JK Rowling stämde advokatbyrån, som tidigare hade författaren som kund, men accepterade en förlikning i form av en ursäkt och en välgörenhetsgåva. Firman betalade även för Rowlings advokatkostnader.

                                                                             TT Spektra/Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista