Andrei Loshak om läget i Ryssland: "Fler behöver komma ut ur garderoben!"

3:43 min

Fler ryska kulturpersonligheter och journalister behöver kommer ut ur garderoben! Det säger den ryske journalisten och dokumentärfilmaren Andrei Loshak som är på Sverigebesök för att samla material under Pridefestivalen. I dag spelar ryska politiker på gamla homofoba strömningar när man vill motarbeta alla liberala rörelser i landet, vilket skapar mycket rädsla, säger Andrei Loshak till Kulturnytt:

Det som är särskilt farligt är att de homofoba krafterna kan känna att nu får man göra vad man vill. Ett absolut vidrigt fenomen som dykt upp, säger Andrei Loshak, är att unga män lockas ut på fejkade dejter via internet och blir sedan filmade och förnedrade av ett flertal aggressiva män som tvingar dem att "komma ut" och även kan misshandla eller begå övergrepp mot personerna.

Eftersom den nya lagen är så luddig är det oklart vad som är gay-propaganda - vilket lämnar fältet öppet för trakasserier av HBTQpersoner.

Andrei Loshak beskriver utvecklingen som att den har skett gradvis allt sedan protesterna mot Putin 2011.

Politikerna har blivit mer och mer tillvända den ryskortodoxa kyrkan och vurmar för vad som kallas för "moralen".

Men det här kommer inte från regeringen direkt, utan genom att servila riksdagsledamöter lägger fram förslag i duman som inskränker civila rättigheter och rättigheterna för HBTQ-personer.

Sedan röstar hela Duman för - så det ser ut som att det finns en enhällighet, fastän det är uppenbart att det är en strategisk manöver för att kväsa protesterna mot Putin från vad som ses som en "liberal minoritet".

Så var går gränsen för vad man får göra nu med den nya lagen?, det frågar sig Andrei Loshak. Förra veckan blev holländska filmare som besökte Murmansk förhörda av rysk polis för att ha propagerat för HBTQfrågor.

Samtidigt går Pedro Almodovars nya film helt obehindrat på ryska biografer.

– Så nu när jag är i Stockholm för att bevaka Pride - så vill jag testa var gränsen går, säger Andrei Loshak.

– Vad som behövs för att förändra läget är mod. Hittills är det bara en enda journalist som gått ut och sagt att jag är gay, och nu känner alla i ryssland till vem det är. Det behövs att många många fler gör det, precis som i västeuropa för 40 år sedan.

Hur lång tid kan det ta?

– Ja det är den eviga frågan om Rysslands framtid som ryssar diskuterar i timtal över en flaska vodka, säger Andrei Loshak, men jag är personligen optimist och hoppas att vi kan närma oss väst i den här frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista