"En global trend"

I måndags kom nyheten att engelska The Independent sparkar alla sina kritiker. Nedskärningarna är en del av omfattande besparingar som ägaren Evgeny Lebedev Independent Print Group aviserat, en trend som blir allt vanligare, säger Norman Lebrecht, själv kritiker och författare.

– Runtom i världen kan man se hur kulturkritiken försvinner allt mer i de tryckta medierna eftersom fler och fler tidningar förlorarar sina läsare till nätet, säger Norman Lebrecht som är brittisk författare och kritiker.

Att engelska The Independent nu sparar in 27 tjänster och säger upp mångåriga konst-, musik- och film-kritiker är  en del av ett stort sparpaket som ägarna behöver genomföra.

Men även på andra håll i världen skär tidningar ner på sina kritikersidor: igår sades 50 personer upp på den amerikanska tidningen Cleveland Plain Dealer, många av dem var kulturkritiker.

Och Norman Lebrecht är bekymrad över konsekvenserna: en hel kritikerkår utan jobb och en kulturkritik som håller på att försvinna. Han menar också att i avsaknaden av kulturkritik i  tryckta medier är det viktigt att skapa nya forum för kritiker på webben och i andra medier.

Irma Norrman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista