Omar Souleyman på Perth International Arts Festival, 2011

Omar Souleyman nekas visum - "Ren och skär idioti"

På fredag kväll skulle den syriske artisten Omar Souleyman och hans band spelat på Stockholm Music & Arts men konserten är inställd eftersom artisterna vägras inresetillstånd av svenska konsulatet. Enligt arrangören Luger är motiveringen att risken är för stor att bandet ska ansöka om uppehållstillstånd. Omar Souleyman är en etablerad internationell artist och enligt arrangören är det första gången bandet vägras visum någonsin i hela världen.
– Ren och skär idioti, säger Niklas Herrström, bandbokare på festivalarrangören Luger.

Svenske electrojazztrumpetaren Goran Kajfeš ersätter Souleyman på fredag.

– Det var ungefär för två veckor sedan som vi började förstå att det var lite problem med hans visum, säger Niklas Herrström.

– Det verkar inte som någon på konsulatet verkar  ha insett vem han är och det verkar vara det stora problemet så efter diverse kontakter har vi försökt stöta på och förklara för dem eftersom det är helt, helt galet att han inte ska få komma till Sverige.

Hur ser du på att Omar Souleyman inte får komma till Sverige och spela?

– Det är minst sagt väldigt beklagligt. Och helt galet samtidigt just eftersom han är en världsberömd artist som turnerar världen om hela året och har besökt Sverige tidigare. Senast jag tittade hade han tio spelningar inbokade efter Sverige så huvudskälet de anger att risken är för stor att han skulle ansöka om uppehållstillstånd i Sverige, ja det är ren och skär idioti, som vi skriver i pressmeddelandet.

Hur tycker du att konsulatet har skött det här?

– Väldigt väldigt dåligt. Vi har fått väldigt dåligt med svar och de kontakter vi har haft på andra håll har bara skickat oss tillbaka till konsulatet som ger säger samma sak.

Hur vet du att de inte skulle söka uppehållstillstånd i Sverige?

– Det är ganska uppenbart; som jag säger: han är en turnerande artist, som lever på att turnera, han har besökt Sverige innan utan några problem, han har besökt USA och i stort hela Europa utan att något liknande har hänt.

Hade väntat dig att det skulle lösa sig?

– Ja, det trodde jag in i det sista men till slut fick vi inse att det går inte dethär, säger Niklas Herrström.

Svenske trumpetaren Goran Kajfeš ersätter Omar Souleyman på Music & Arts.

Kulturnytt har haft kontakt med Omar Souleymans mangement Mina Tosti som säger att han tycker att det här är ett stort nederlag och förlust och kallar hela affären orättvis.

Dock kommer inte den stoppade inresan i Sverige påverka övriga turnéen.

Andreas Lindahl / Kulturnytt
kulturnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista