Den amerikanska revystjärnan Josephine Baker Foto:SCANPIX

Vit statist med brunkräm fick bli Joséphine Baker

När anrika nöjeskrogen Berns salonger i Stockholm ville hylla varitéaristen Joséphine Baker anlitades en vit statist som målades med brunkräm för att efterlikna sångerskan, rapporterar SVT:s ABC.

Flera statister togs in för att gestalta ett antal kända artister som uppträtt på Berns inför krogens 150-årsfriande.

Annika Frisch, projektansvarig på Berns och säger till ABC att man inte hittat någon svart statist för kunde gestalta Baker.

– Det har varit brist på svarta statister under sommaren, säger hon till ABC.

Kulturnytt har vid flera tillfällen rapporterat om initiativet Black list som bildades för att visa på hur svarta kulturarbetare osynliggörs i svenska kulturproduktioner.

Baker Karim, regissör och engagerad i kulturföreningen Tryck, som står bakom Black list, säger till Aftonbladet att tilltaget känns historielöst.

– Någon gång måste man förstå att det här inte är kul. Det är en rutten gammal tradition som man drar det ifrån. Om man är seriöst intresserad av att hylla en svart artist ska man inte använda ett rasistiskt grepp, säger regissören Baker Karim till Aftonbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista