Vice konsuln: "Det fanns stark misstanke om att han inte vill återvända till Syrien"

4:04 min

Trots att Sverige välkomnar flyktingar från Syrien får den syriske artisten Omar Souleyman och hans band inte komma till Stockholm Music & Arts eftersom artisterna vägras inresetillstånd av svenska konsulatet i Istanbul. Vikarierande vice konsul Renée Johansson hänvisar till att det fanns risk att bandmedlemmarna skulle söka asyl.

– Jag kan säga som så här: på grund av situationen i Syrien i dag är vi väldigt restriktiva med att bevilja viseringar till personer från Syrien. För att få visa ska man kunna visa att det är ett besök och att man vill återvända till Syrien. Och vi kan starkt misstänka att man inte har för avsikt att återvända hem.

Vilket underlag har ni för den bedömningen eftersom de är ett turnerande band med andra inbokade spelningar?

– De har ju rätt att söka viseringar till alla Schengenländer och jag vet inte vad de länderna har för praxis när det gäller Syrien.

När du bedömer den här viseringsfrågan, tar du då in det sammanhang som artisten ska uppträda i - en festival där bland andra Sixto Rodriguez ska spela?

– Nej. Det är ju en annan fråga vem han umgås med och träffar.

Flyktingar från Syrien får ju uppehållstillstånd i Sverige på grund av inbördeskriget i landet - men ni vill inte släppa in musikern plus hans band trots att personer från Syrien är välkomna i Sverige?

– Därför att visumreglerna och asylreglerna är två helt skilda saker.

Men även om han skulle vilja stanna i Sverige skulle ju det vara i sin ordning enligt svensk utrikespolitisk hållning?

– Vad Migrationsverket gör för bedömning i asylärenden är en annan sak.

Hur rimligt tycker du att det här beslutet är?

– Jag har inga personliga åsiker om rimligheten.

Kommer det här gälla alla syrier som ...(vill komma och jobba)?

– ALLA syrier. Alla syrier.

Det verkar extremt konstigt - som att viseringsreglerna inte tar hänsyn till något annat än sig själva. Sverige välkomnar flyktingar från Syrien om de vill komma hit. Och för det andra: om bandet har en turnéplan och är på väg någon annanstans - då finns det ju inga skäl att tro att de skulle vilja stanna.

– Ja så tolkar du det.

Ja och jag undrar hur du har tolkat det?

– Men det har jag ju sagt flera gånger. Vi ifrågasätter... Det finns en risk att han inte återvänder till sitt hemland. Och då kan jag inte bevilja honom ett visum eftersom han inte har säkerställt sin hemresa. Så står det i viseringskodexen, säger Renée Johansson.

Kulturnytt har haft kontakt med Omar Souleymans mangement Mina Tosti som säger att det här är första gången någonsin som artisten nekas visa. Tosti tycker att det här är ett stort nederlag och förlust och kallar hela affären orättvis.

Dock kommer inte den stoppade inresan i Sverige påverka övriga turnéen.

Kulturnytt har bett om en kommentar från utrikesminister Carl Bildt som dock avstår från att kommentera ”Visergingsregler ligger på Migrationsministerns bord”, hälsar han via sin pressekreterare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista