Den moderna kurdiska poesins fader död

Sherko Bekas, den välkände svensk-kurdiske poeten och fd kulturministern i irakiska Kurdistan, avled igår på Karolinska sjukhuset.

 Sherko Bekas räknas som den mest betydelsefulle företrädaren för den moderna kurdiskiska poesin. Han lyckades ofta med enkla ord beskriva det komplicerade och de stora djupen i tilllvaron.

Sherko Bekas föddes 1940 i Sulaymaniyya och var son till Fayak Bekas, en av tidernas största kurdiska diktare. Sherko debuterade 1957 och räknas som den mest kände företrädaren för den moderna kurdiska poesin. 1965 anslöt han sig till den kurdiska gerillarörelsen i Irak och blev sedermera ansvarig för befrielserörelsens radiostation "Kurdistans röst." Sherko Bekas var även med och grundade det kurdiska författarförbundet 1984.

Bekas kom till Sverige 1987 då han fick asyl och belönades med Svenska Pennklubbens Tucholskystipendium. Han återvände fem år senare till irakiska Kurdistan. Två av hans diktsamlingar finns utgivna på svenska.

Sherko Bekas blev 73 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista