Protester utanför rättegången i Turkiet. Foto: Ap

Långa straff för turkiska författare och journalister

Flera journalister och författare dömdes till långa fängelsestraff i Turkiet. De påstås ha ingått i ett ultranationalistiskt sekulärt nätverk kallat Ergenekon.

21 personer friades i rättegången mot 275 personer som anklagats för planer på att störta landets moderat islamistiska regering.

Bland de dömda finns den tidigare arméchefen Ilker Basbug som får livstids fängelse, precis som flera andra militärer och parlamentsledamöter från oppositionen. Även flera journalister och författare dömdes till långa fängelsestraff.

Journalisten Tuncay Özkan dömdes till livstids fängelse och författarna Yalçın Küçük och Ergün Poyraz dömdes till 22 respektive 29 år i fängelse, det skriver Hürriyet Daily News.

De åtalade påstås ha ingått i ett ultranationalistiskt sekulärt nätverk kallat Ergenekon som legat bakom politiskt våld och försökt provocera fram en militärkupp.

Åtalet omfattar 2 500 sidor och bland de många åtalspunkterna finns medlemskap i en terrororganisation, mordbrand, olaga vapeninnehav och uppvigling för att med våld störta premiärminister Reyep Taccip Erdogan och hans parti AKP, som kom till makten 2002.

Efter fem års rättegång kom domen på måndagen. Utslaget ses som ett viktigt avgörande i dragkampen mellan Erdogan och hans sekulära och militära motståndare. Förutom Ilker Basbug, som var arméchef 2008-2010, finns ett antal andra militärer bland de åtalade, liksom advokater, akademiker och journalister.

Inför domslutet har myndigheterna skärpt säkerheten utanför domstolsbyggnaden och förbjudit demonstrationer. Inne i rättssalen kommer endast jurister, de åtalade samt journalister tillåtas närvara.

Den sekulära oppositionen, och en del människorättsadvokater, hävdar att rättsprocessen utgör en häxjakt och har som syfte att tysta regeringskritiker.

Det finns ett starkt motstånd mot AKP-regeringen i de inflytelserika kretsar i Turkiet som brukar kallas "den djupa staten". Det syftar på personer i samhällsbärande ställning som vill slå vakt om nationsgrundaren Kemal Atatürks icke-religiösa stat och som antas vara beredda att agera utanför gällande lagar och demokratiska regler.

Regeringsanhängare anser däremot att rättegången mot Ergenekon-medlemmarna är ett steg mot stärkt demokrati i Turkiet, där militären med våld tog makten från den sittande regeringen 1960, 1971 och 1980.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista