"Leder till segregation"

Nästa vecka börjar flera hundra tusen barn på Kulturskolan för att lära sig spela ett instrument, måla eller spela teater. Men terminsavgiften varierar kraftigt i landet. Det visar siffror från Smok , Sveriges musik och kulturskoleråd som lagt fram förslag på en nationell handlingsplanför en lägre och jämnare avgift.

– Eftersom det är en skattefinansierad verskamhet är den till för att alla ska delta, säger Håkan Sandh som är Smoks verksamhetschef.

Han är orolig över utvecklingen där terminsavgiften för att lära sig spela ett instrument , måla eller spela teater på Kulturskolan varierar kraftigt i olika delar av landet. I Täby kommun kostar det 1700 kr per termin medan det i Luleå är helt gratis. Snittavgiften ligger på 666 kr och avgiften bestämmer kommuneran själva.

Och ojämlikheten kan i förlängningen leda till segregation, menar Håkan Sand:

– Man segmenterar en verksmahet som vänder sig till en medelklass som är medveten om vad verksamheten har för nytta för barnen medan de som inte hittat in till den traditionen har svårt att hitta in till verksmaheten, säger han.

Nu har Smok lagt fram förslag på en nationell handlingsplan för en bättre samordning bland landets kulturskolor och för att sträva mot en lägre och jämnare terminsavgift.

Dick Bengtsson (M) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Tyresö där avgiften för att lära sig spela instrument kostar över tusen kronor håller dock inte med Håkan Sandh.

– Jag tror inte att den ökar segregationen, möjligen marginellt, men inte mer än vad kostnaden för andra fritidsintressen gör. Jag ser inte Kulturskolan som en fri nyttighet, utan som en jätte bra och viktig verksamhet som vi ska ha-men absolut inte som något som är så unik i jämförelse med andra intressen som till exemepel scouterna eller att spela handboll, säger Dick Bengtsson.  

Irma Norrman
irma.norrman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista