Avtalsförbud för Apple efter kartellbildning

Apple kan tvingas anställa en oberoende person som granskar hur väl företaget följer den amerikanska konkurrenslagstiftningen. Det står klart efter att amerikanska justitiedepartement föreslagit vilket straff Apple ska få efter att ha ingått kartellverksamhet med fem amerikanska bokförlag.

I juli dömde en amerikansk domstol att Apple var skyldiga till att ha ingått kartellbildning med fem av USA:s största förlag. Syftet var att höja priserna på e-böcker.

Fallet drevs av amerikanska staten, och nu har amerikanska justitiedepartementet kommit in med sitt yrkande om vilket straff Apple ska få. Och det är kännbara straff.

Apple förbjuds att ingå avtal med producenter av e-böcker, musik, film och tv-produktioner, som riskerar att försvaga konkurrensen med andra elektroniska återförsäljare.

Dessutom måste de nuvarande avtalen med stora förlag som HarperCollins, Penguin och Simon and Schuster avslutas.

Apple får inte ingå nya avtal med e-boksdistributörer under 5 år, och de närmaste två åren ska Apple dessutom länka från sin egen itunes-app till konkurrerande återförsäljare så att konsumenterna ska kunna jämföra priserna på e-böcker.

Som om inte det vore nog måste Apple också anställa en oberoende person som ska övervaka att Apple i fortsättningen följer konkurrenslagstiftningen.

I ett svar som amerikanska Billboard har tagit del av protesterar Apple mot straffyrkandet, som de beskriver som helt utan proportioner.

Innan straffet börjar gälla måste det klubbas igenom av en domstol, och förhandlingarna börjar på fredag.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".