Pjäser om Bradley Manning och gruppvåldtäkten i Indien hyllas

En pjäs om Bradley Manning, den amerikanska soldaten som läckte tusentals hemligstämplade dokument till Wikileaks, har prisats. Och pjäsen om den indiska gruppvåldtäkten i vintras, som satts upp i Edinburgh, hyllas nu av .

Pjäsen om Bradley Manning, The radicalization of Bradley Manning, utsågs idag till vinnare av James Tait Black Memorial Prize.

Priset är ett av Storbritanniens äldsta litterära priser och det är första gången som det finns en priskategori för dramatik.

Pjäsen handlar om Bradley Mannings ungdomsår i Wales, där han bodde med sin brittiska mor. Förra veckan kom en militärdomstol i USA fram till att Manning är skyldig till bland annat spioneri.

Även pjäsen Nirbhaya om gruppvåldtäkten och dödsmisshandeln i New Delhi hyllas nu i brittisk media. Tidningen The Independent skriver att det är "en kraftfull och extremt berörande föreställning" som nu visas på teaterfestivalen i Edinburgh.

Nirbhaya är regisserad av den sydafrikanska regissören Yael Farber som tidigare hyllats för sin föreställning Mies Julie och också den var en succé på förra Edinburgfestivalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista