Ola Larsmo. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Larsmo: "Sprider ett löjets skimmer över Sverige"

Ola Larsmo: "Byråkratiska härvor som behöver rätas ut"
2:23 min

Medlemsländerna i EU har kommit överens om en standard som ska gälla för visumansökningar, och som skulle underlätta i visumfrågor.

Men det verkar inte ha hjälpt musikern Omar Souleyman som skulle kommit till Stockholm Music and Arts och nu är inbjuden till Way out west. För trots att Souleyman och hans band har besökt ett flertal europeiska länder i år och fått visum till dessa har han får han alltså inte visum för att komma till Sverige.

Vikarierande vice konsul Renée Johansson i Istanbul vill inte kommentera hur detta hänger i hop. När Kulturnytt talade med henne i fredags sa hon att hon inte visste om att Omar Souleyman och bandet turnerade i Europa:

– Nej, var bandet arbetat under året tar vi inte reda på. Det är upplysningar som den sökande måste komma med - vi frågar inte efter, de måste presentera sina skäl för oss.

Om alla länder i hela världen skulle ha den här regeln så skulle det betyda att inga syrier skulle kunna jobba i något annat land, de skulle bara vara reducerade till att vara flyktingar?

– Ja så är det, men det är så världen ser ut i dag.

Möjligheten för inbjudna utomeuropeiska kulturarbetare att få visum har inte blivit bättre sedan Eus viseringskodex tagits i bruk, det visar en rapport från organisationen On the Move från tidigare i år.

Där konstaterar man att bland de artister som söker visum känner sig majoriteten illa behandlade av ambassadpersonalen och en av de anonyma artisterna som är med i rapporten berättar så här.

– "De sade att de var rädda att vi inte skulle återvända efter vår show, eftersom vi var en grupp ungdomar. Och de frågade om jag hade ett förflutet som terrorist."

Ola Larsmo är ordförande för Svenska Pen och han tycker att det är ett problem att flera syriska gäster som Pen bjudit inte fått komma till Sverige:

 – Följden blir att vi inte får någon direktinformation om vad som händer i Syrien.

Hur tycker du att det stämmer överens med Sveriges asylpolitik visavi Syrien?

– Sverige har visat att man vill stödja utveckling mot demokrati och inrikta biståndet mot demokratiutveckling men om man samtidigt inte släpper in personer som arbetar med detta i landet som kan berätta om det - då skjuter man sig i foten.

Och Ola Larsmo tycker att det finns en skillnad mellan den politiska viljan och sättet som tjänstemännen tillämpar reglerna:

– Där tycker jag att det finns byråkratiska härvor i Sverige som inte har rätats ut och jag tycker inte att man ser någon större vilja att räta ut men jag tycker att man måste ta till med krafttag för att göra det om inte Sverige ska få dåligt rykte när världsartister fastnar vid gränsen. Det sprider ett löjets skimmer över Sverige. 

Vikarierande vice konsul Renee Johansson säger att hon inte vill kommentera Omar Souleymans fall vidare och för frågan om Sveriges tolkning av EU:s viseringsregler hänvisar Renée Johansson till Utrikesdepartementet. Kulturnytt har sökt Tobias Billström för en kommentar, men migrationsministern avstår att kommentera ett pågående fall. Omar Souleymans manager Mina Tosti säger att hon har överklagat beslutet till konsulatet i Istanbul.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".