"Vittra". Foto: SF

Svenska zombies intar biograferna

"Vi har betalt allt själva, annars hade det inte blivit av"
4:32 min

En skräckfylld lågbudgetfilm som tagit sig upp på biograferna. På fredag är det premiär för det som kallats Sveriges första zombiefilm - Vittra. Kulturnytt har träffat en av filmens skapare, regissören Sonny Laguna. Och bortom blodspillandet i den ensliga stugan när filmen utspelare sig så handlar skräckgenren framför allt om att underhålla.

Zombies jobbar ofta i grupp, rester sig upp gång på gång för att sen fortsätta jaga. Filmen Vittra inte undantaget det här klassiska zombiebeteendet.

--Det är en grafisk gener. Det blir en slags fysisk skräckfilm där de onda och goda möts, förklarar Sonny Laguna.

Tillsammans med Tommy Wiklund och Daniel Liljeblad har han lagt egna investeringar i filmprojektet. Det är både kostsamt och riskfyllt för utomstående att gå in med pengar, vilket beskriver läget för genren i Sverige idag menar Sonny Laguna.

Var är det som kostar?
--Det som kostar är alla specialeffekter. Sminket till exempel för att få till en zombie - det i sig kan kosta fler hundra tusen kronor, berättar Sonny Laguna.

Alla tre upphovsmän jobbar med annat vid sidan av filmandet. Och har fått vända på slantarna för att kunna genomföra filmprojektet.

– Vi förvarnade skådisarna om att det inte skulle bli tal om nån lyx. Men alla jobbade hårt och det blev bra.

Fördelen med att inte vara beroende av finansiärer är att pressen inte varit så stor menar Sonny Laguna. Och att filmen nu går upp på bio känns som något av en dröm.

--Vi kan knappt tro det, säger Sonny Laguna.

Mina Benaissa  
mina.benaissa@sr.se 

                      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".