Kaah. Foto: Jack Mikrut / Scanpix

Kaah full av infall och idéer

2:37 min

Idag släpps ett av årets mest uppsnackade svenska musikalbum. Det handlar om soul- och funkartisten Kaah som återigen är aktuell med en ny skiva, efter ett sju år långt uppehåll. På nya skivan "Matcha din look" hör Kulturnytts Morris Wikström en villkorslös och infallsrik hyllning till soul- och funkgenren.

Men vad är det han har ätit för något, hela Sveriges funk- och soulälskling Kaah? Vad det än är vill jag ha samma sak. För när Kaah gör comeback efter 7 års frånvaro är han nästan övertänd.

Det var längesedan jag hörde ett album som var så fyllt av självförtroende som det här. Finns det en funk eller soulhyllning att kasta in i låtarna så finns den med. Det är överflödets estetik som präglar hela albumet.

Och det tar faktiskt några lyssningar innan jag förstår att det fungerar. Det är en villkorslös hyllning till en genre och det hade lätt kunnat bli megalomant och utan finess. Men Kaah lyckas baxa igenom allt utan att blinka. Som i titelspåret, när Kaah håller vad som känns som tusen olika ljudlager igång samtidigt.

Men det är klart - ibland blir också själva välsignelsen en förbannelse, när Kaah vill trycka in allt för mycket på samma gång. I några få enstaka fall blir det för många infall och stick, på bekostnad av framåtrörelsen och gunget. Men för att ha producerat de flesta låtarna på egen hand sker det förvånansvärt sällan.

Och faktiskt - jag skulle kunna ställa mig på barrikaderna och applådera en artist och producent för självförtroendet att följa sina infall ända till vägs ände. Framförallt när det låter så bra som det gör på Matcha din look.

Välkommen tillbaka Kaah. Inte bara som textförfattare och låtskrivare, utan minst lika mycket som egensinnig producent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista