Katarina Wikars har läst Margareta Strömstedt. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Margareta Strömstedt: Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte

Margareta Strömstedt har skrivit en rad barnböcker, romaner och en stor biografi över Astrid Lindgren. Hennes nya bok, "Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte", har hämtat titeln från ett replikskifte mellan Strömstedt och författaren Aksel Sandemose. Och precis som i hennes förra bok "Natten innan de hängde Ruth Ellis" rör det sig om en samling mer eller mindre självbiografiska texter. Katarina Wikars har läst.

Man kommer ut på andra sidan liksom rikare, gladare men också mer sorgsen. Lycklig av alla citaten, som när Tove Jansson säger "Jo nog är allting alltid en smula likt nånting annat, inte sant?" när Margareta Strömstedt själv inför Tove antydde likheten mellan "Pappan och havet" och Virginia Woolfs "Mot fyren".

Och det är mycket man kan känna igen från "Natten innan de hängde Ruth Ellis" i den här genreospecifika samlingen med underrubriken "Möten minnen dagboksblad". Som den stora fadern, frikyrkopredikanten i Småland, den unga mamman i Hagsätra som så gärna vill bli en skrivande människa, nyfikenheten på barnens expanderande hjärnor, universum.

Och ibland så kan Margareta Strömstedt bara snudda vid det där stora obegripliga: synkroniciteten, de där märkliga sammanträffandena det kanske tar ett helt liv att ta till sig. Alltmer handlar det också om döden, bråddjupt och samtidigt humoristiskt. Och ständigt denna Astrid Lindgren, och dessa barn. Se dem! Be dem berätta för dig! Ha kärlek!

För Margareta Strömstedt tog det 50 år att våga tro på det egna skrivandet, och jag blir lite sorgsen när jag läser hur urringad man i hennes ungdom som kvinna måste vara för att få plats i pressen. För att inte tala om mötena med plumpa män med makt som efter sexuella övergrepp förlitade sig på hennes skam och tystnad. Alla dessa Strauss-Kahn-typer.

Men ute på andra sidan läsningen, där texten fortsätter, tänker jag ändå mest på Sara Lidmans råd: Vi måste ladda våra mödrars hårtussar! Och om ett citat av Sandemose har gett boken dess titel, så säger han också klokt på slutet angående skrivandet: Det är graden och arten av koncentration som skapar en människas liv.

Katarina Wikars
katarina.wikars@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista