"Ginger & Rosa" av Sally Potter

Den brittiska filmskaparen Sally Potter som slog igenom stort 1992 med filmen Orlando, baserad på Virginia Woolfs roman, gör hela tiden olika sorters film. Kostymdrama ena gången, tangofilm eller mobilkamerafilm - som i Rage - en annan gång. På fredag har hennes senaste film Ginger & Rosa premiär. Mia Gerdin har sett den.

Så börjar filmen, med en atombomb, molnet breder spöklikt ut sig i sin svampform medan det overkliga dånet rullar ut över jorden. Andra världskriget håller på att ta slut, Hiroshima och Nagasaki bombas, och det är här som Ginger & Rosa föds, sida vid sida på ett sjukhus i London. De bor och växer upp på samma gård, de gungar, leker och tjuvröker, de är oskiljaktiga, och i Gingers hem hyllas den fria tanken. Gingers okonventionella pappa som dessutom är väldigt snygg - spelad av Alessandro Nivola - vill inte kallas pappa, utan vid sitt förnamn, Ronald. Och Gingers mamma med blankborstad hellugg och eyeliner - spelad av Christina Hendricks - har gått på konstskola, men blivit hemmafru då Ginger föddes. Ginger dyrkar sin pappa och föraktar sin mamma.

Sally Potter kan den här miljön, det finns inget som skorrar falskt. Ginger & Rosa säger hon själv, har hon placerat i en miljö som är otroligt välbekant för henne. Det är ingen självbiografisk film, men den här historien om uppväxten efter kriget i London i skräcken för ett kommande kärnvapenkrig, ligger nära henne själv

Filmens vibrerande centrum är Ginger, lysande spelad av Elle Fanning med vidöppet ansiktet som skälver och reagerar på allt hon tar in. Kaxig ena stunden, sårbar i nästa, och det är när hennes relation till bästa vännen Rosa ställs på spel på grund av pappa Roland som hennes lojaliteter verkligen sätts på prov: Rosa, pappa, mamma - där briserar en annan bomb, och Roland tvingas inse att frihet faktiskt har ett pris.

Det här är Sally Potters sjunde långfilm, och så här realistiskt och rakt in i hjärtat har hon nog inte berättat en historia förr, men det gör hon strålande bra.

Mia Gerdin
mia.gerdin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".