Omar Souleyman på Landvetter i Göteborg. Foto: Irma Norrman/SR

Omar Souleyman: "Första gången jag blir nekad inresetillstånd"

2:02 min

Konserten på Stockholm Music & Art ställdes när syriske artisten Omar Souleyman nekades visum av svenska generalkonsulatet i Istanbul. Länge såg det ut som han inte skulle kunna komma till Göteborg heller, men i onsdags fick han igenom överklagandet efter att personligen varit på konsulatet. Kulturnytts Irma Norrman mötte honom på Landvetter flygplats.

– Jag är artist, inte politiker säger Omar Souleyman när vi träffas på Landvetters flygplats där både fans och journalister välkomnade honom i förmiddags.

Omar Souleyman är glad över att få spela i Göteborg, även om han är besviken över att han inte fick spela på Music & Arts i Stockholm.

– Det är första gången under mitt 20 åriga liv som artist som jag blir nekad inresetillstånd till en spelning, säger han

Omar Souleyman betonar också att han inte intresserad av uppehållstillstånd utan bara har kommit till Sverige för att spela på Way Out West i Göteborg.

Och han uppmanar alla världens ambassader att ge visum till musiker och artister:

– De är ju bara artister, säger han, och vi vill ju bara roa och sprida glädje.

Omar Souleyman vill inte prata politik men säger att han bedrövad över det som händer i Syrien, ledsen för alla människor som drabbas och dör på båda sidor:

– Jag hoppas att striderna upphör och att Syrien blir ett tryggt land igen, säger han.

Irma Norrman
irma.norrman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista