1 av 2
Tomas Ledin Foto: Berit Nygren/SR
2 av 2
Hesselby slott där festivalen äger rum Foto: Tomas Ledin

Stockholms egen folkmusikfestival växer

"Det blir nästan som en uppluckrad situation"
2:26 min

Festivalerna på folk- och världsmusiksidan verkar vara mer långlivade än de på popsidan, och i helgen arrangeras det som ifjol blev Sveriges första breda folk- och världsmusikfestival i huvudstaden -Stockholm Folk Festival. I år är den tre istället för två dagar lång och har fler länder representerade än ifjol.

Stockholm Folk Festival är sist ut av sommarfestivaler på folk- och världsmusikområdet som Urkult i Ångermanland och Korrö i Småland som har närmare både 20 och 30 år på nacken.

- Ja när tanken dök upp för mig så kände jag att jag var tvungen att researcha litet: hur stort behov finns det av en sådan här festival? berättar sångaren och låtskrivaren Tomas Ledin som var den som drog igång Stockholm Folk Festival ifjol på Hesselby slott. Han tyckte att slottsparken passade för en festival med många scener och inte för vilken festival som helst, utan en med stilar som americana, country, blues och svenska visor på programmet vid sidan av folk- och världsmusik från hela världen.

- Det skulle kunna bli en skön mix (tänkte Tomas Ledin).

Men sedan ville Ledin också att festivalen skulle bli en mötesplats för folk, med spelmansstämman som förlaga:

- Många kommer med sina fioler och nyckelharpor och det musiceras litet överallt. Så att det är ju musik på många olika sätt. Det som skiljer den här festivalen kanske från många andra festivaler är just närheten mellan den som spelar och den som lyssnar. Det blir nästan en uppluckrad situation - plötsligt kan den som är publik ta upp ett instrument och vara med och spela, säger Ledin.

Tomas Ledin tog bland annat kontakt med folkmusikern Esbjörn Hazelius som bekräftade det Ledin trodde, till exempel att det inte fanns någon sådan här festival över huvud taget i Mälardalen. Till fjolårets festival kom det 10 000 personer, säger Ledin och berättar att de var extremt nervösa:

- Det måste jag erkänna.

Gick det runt då?

- Nej, det gick back så det small om det!

Hur mycket vill han inte säga men Ledin tog smällen tillsammans med sin affärspartner Torbjörn Blomqvist. I år har de breddat både den ekonomiska basen och branschkunnandet, bland annat med Hilda Sandgren och hennes bokningsbolag MTA. Bland årets artister märks vissångerskan Sofia Karlsson, Väsen och Valkyrien Allstars, och Ledin tror att Stockholm Folk Festival har goda chanser att både växa och bli långlivad, bland annat för gagerna på folk- och världsmusikområdet är bra mycket lägre än i popbranchen.

- Och sedan den andra biten att den här typen av musik är ju inte pop och rock som ligger på listorna ute i världen, utan det är en annan genre. Där finns det en annan lojalitet mellan artister och publiken tror jag. Vi hoppas att skapa en plattform där man som publik känner att man vill vara delaktig helt enkelt, säger Tomas Ledin.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".