Jonas Hassen Khemiri. FOTO: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

Amerikansk kritiker kritiserad för sågning av Jonas Hassen Khemiris pjäs

I USA har Jonas Hassen Khemiris pjäs Invasion! fått stor uppmärksamhet sedan Chichago Sun-Times inflytelserika teaterkritiker Hedy Weiss kritiserat pjäsen.

I ljuset av Bostonbombningarna i april och det nuvarande förhöjda säkerhetsläget, försvarar hon det kontroversiella sätt som myndigheter i västvärlden har arbetat med rasprofilering.

Jonas Hassen Khemiris pjäs tar upp fördomar mot araber i västvärlden och ifrågasätter rasprofileringen som metod.

Hedy Weiss frågar sig i sin recension vilka andra metoder som finns, och att Invasion! - som hade premiär i tisdags i Chicago - inte tjänar på det förhöjda säkerhetsläget i världen.

Hedy Weiss har fått massiv kritik för sin recension från både teaterpersonligheter och allmänheten. 

Den konstnärliga ledaren för teaterkompaniet som satte upp Invasion!, menar att det är fel att beskriva rasprofilering som en arbetsmetod - han menar att det är en elakartad form av rasism.

Efter den hårda kritiken har Chicago Sun-Times redigerat recensionen. kan ni läsa den rådande versionen av Hedy Weiss recension i Chichago Sun-Times.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista