Impossible sessions framför förbjuden musik

2:48 min

Det senaste året har yttrandefriheten för musiker blivit en allt större politisk fråga, inte minst i samband med domen mot Pussy Riot. En av de som engagerat sig i frågan är Jakob Hvistendahl, grundare av Impossible sessions i Stockholm, som låter svenska artister framföra censurerad musik.

I helgen är Jakob Hvistendahl och Impossible sessions på Way out West för att berätta om situationen för musiker i världen, och framföra musik av censurerade artister.

- När man vet bakgrunden och vet vad musikerna som inte får framföra musiken får utstå, då blir det otroligt starkt, säger Jakob Hvistendahl.

Det är bara några veckor sedan det första evenemanget i Sverige gick av stapeln, där svenska musiker tolkade musik av Pussy Riot och iranska Arya Aramnejad, och Impossible sessions i Sverige är fortfarande i sin linda. Organisationen har ännu ingen kontinuerlig finansiering, utan söker stöd för varje arrangemang de ska genomföra.

Yttrandefrihet har länge uppmärksammats när det handlar om journalister och författare, men på musikområdet har det inte alls funnits samma engagemang. Och faktum är att det inte var helt lätt när Jakob Hvistendahl skulle få svenska artister att ställa upp och tolka den censurerade musiken

- Jag kontaktade ganska många större, välkända artister, och dels så var det svårt att få tag på dem. Och de man fick tag på hade ofta inte tid. Och även om de tackade nja eller ja så var det faktiskt flera som när de hörde musiken som skulle presenteras så var det flera som tvekade för att de inte tyckte att musiken passade dem. Det måste slå an en kreativ ton för att musikern ska vilja tolka musiken.
Vad tänkte du då, när de sa nej?
- Jag blev lite förvånad och fundersam. Jag kände lite besvikelse eftersom det var värsta smash-upplägget för att musikerna skulle engagera sig. Men det passar kanske inte alla.

Under helgen är Jakob Hvistendahl inbjuden till Way out West för att prata om musikernas yttrandefrihet. Och visst, förtryck ser olika ut beroende på var man befinner sig. Men samtidigt behöver en politisk kamp profiler för att locka anhängare. Att spela förbjuden musik är ett sätt att göra frågan levande, säger Jakob Hvistendahl.

- Det gör att man kan identifiera sig mycket mer än om man bara pratar i svepande termer om musikcensur. Man måste kunna ge konkreta, verkliga exempel där man kan lyfta fram en historia, och sedan spela musiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista