Hugh Masekela. Foto: REMY GABALDA/AFP
Hugh Masekela. Foto: REMY GABALDA/AFP

Masekela blåser in Stockholms kulturfestival

2:33 min

När kulturfestivalen i Stockholm drar igång ikväll står en av Sydafrikas internationellt mest kända artister på scenen framför Kungliga operan. Det är den ständigt turnerande, nu 74-åriga jazztrumpetaren och sångaren Hugh Masekela som möter en svensk publik för andra gången i sommar.

Häromveckan framträdde han på Ystad jazzfestival. Då Kulturnytts Berit Nygren frågade honom om hur han uttalar sitt namn svarade Hugh Masekela med hela sin släkthistoria ...

- Jag tillhör en jordbrukande släkt från norra Sydafrika. Det är ett vanligt sätt att hedra släkten bland oss, att man berättar varifrån man kommer, säger Masekela i intervjun.

Masekelas egen historia sträcker sig över 50 år. Han var till exempel med i en av de första sydafrikanska jazzgrupper som gav ut sin musik på skiva och i slutet av 50-talet turnerade han bland annat med den framgångsrika musikalen King Kong där en ung Miriam Makeba slog igenom, men då sydafrikansk polis sköt ihjäl 69 fredliga demonstranter i Sharpeville 1960 lämnade han landet.

På 80-talet blev han med i Paul Simons Gracelandprojekt, och han skrev låtar till stöd för Nelson Mandelas frigivning. Då Mandela blivit fri återvände Masekela till Sydafrika, men sitt artisteri han har utvecklat helt oberoende av apartheid.

- Jag föddes till musiken, säger han men han tycker att det sydafrikanska folket borde få mer erkännande för sin roll i avskaffandet av apartheid:

- Varken jag eller Mandela skulle vara där vi är idag utan folket.

Vad händer då Mandela går bort, då?

- Då kommer han att vara död. Som frigiven bad han uttryckligen att inte bli upphöjd till en gud, säger Masekela.

Hugh Masekelas enda önskan är att alla som hör honom ska må underbart av konserten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista