Hasse och Tage 1972. Foto: SVT Bild

Kulturnytts kanon del 8: Picassos äventyr

2:30 min

I Kulturnytt har vi under sommaren tittat närmare på kanonbegreppet, efter att idén om en klassikerlista återigen kommit upp på den politiska dagordningen. Och vi på Kulturredaktionen har funderat på hur en sådan kanon skulle kunna se ut. Nu är det Erika Libeck Lindahls tur att tipsa.

Alla barn borde nån gång få titta på "Picassos äventyr" eftersom den är full av Hasse & Tages klokskap och kärlek. Allvarliga samhällsbetraktelser tas upp på fyndiga och dråpliga sätt. Allt dessutom på ett underbart hittepå-språk, som vi ändå förstår. Gester och mimik är lika viktiga som orden. Eller - kanske viktigare.

Här gestaltas kärlek och sorg, hunger och överflöd, död och uppståndelse, genialitet och galenskap.

Vi får lära oss:

Att fantasin inte har några gränser.

Att vuxna kan vara befriande tokiga.

Och att den till synes lilla maktlösa människan har förmågan att förändra sin värld.

Perspektiven vrids, som när Picasso kliver upp i tågvagnen för att bege sej ut på sitt stora äventyr och vagnen i sidled lämnar stationen, medan pappa Picasso säger: "Hasta la vista - tjofaderittan!"

Här finns marknadsekonomins ekorrhjul som Pablo dras in i, men här finns även mod att säga ifrån och se andra värden i livet än de ekonomiska.

Picasso låter oss dessutom träffa en rad historiska personer: Hitler & Churchill, Djagilev & Grieg, Beskov & Apollinaire, epoker som kubism och dadaism.

Och händelser som börskraschen i New York förklaras på det enklaste av sätt: "Hundra Picassos för en Kalle Anka".

Och när Picasso till slut tar farväl av sej själv, nickar adjö till sin gungstol, för att sen sakta sjunka in i sin vägg och vi på allvar börjar tvivla på vad som är verklighet och dikt - då är det som om Tage, i sin alldeles egna himmel, med stillsam röst säger till oss:

"Utan tvivel - är man inte riktigt klok."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista