Henri Matisses målning 'La Liseuse en Blanc et Jaune' saknas på Kunsthal i Rotterdam. Foto: Peter Dejong/AP

Rumäner inför rätta för spektakulär konststöld

En rättegång har inletts i Bukarest mot sex personer som misstänks för fjolårets spektakulära konstkupp i Rotterdam. Oklarhet råder om de stulna mästerverkens öde, och förhandlingarna sköts genast upp i en månad.

En man som beskrivs som hjärnan bakom kuppen erbjöd strax före rättegångsstarten på tisdagen att återlämna fem av de sju tavlorna - om rättsprocessen hålls i Nederländerna i stället för i Rumänien. Det uppger hans försvarsadvokat.

Men det är oklart var målningarna finns - och om de alls finns längre. Mannens mor har tidigare sagt att hon eldat upp dem i ett försök att undanröja bevis. Hon har sedan dragit tillbaka påståendet, men rester av gamla oljemålningar och ramar med spikar som användes på 1800-talet har hittats i hennes eldstad.

Värdet på bytet i "århundradets stöld" i Nederländerna - bland annat verk av Monet, Picasso och Gauguin - kan enligt konstkännare vara upp till nära 900 miljoner kronor.

Enligt åklagarna lyckades männen plocka på sig tavlorna på museet Kunsthal i Rotterdam på bara ett par minuter. De bar iväg med dem i en säck och transporterade dem sedan landvägen till sin hemregion i Rumänien. De saknade dock kunskaper om och kontakter i konstvärlden, och lyckades inte sälja tavlorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista