Svetlana Aleksijevitj. Foto: Pressbild

Svetlana Aleksijevitj: "Tiden second hand"

2:50 min

Den vitryska dokumentärförfattaren Svetlana Aleksijevitj fick sitt stora internationella genombrott med boken "Bön för Tjernobyl" i slutet av 90-talet. Med en väv av intervjuer skildrade hon kärnkraftsolyckans följder för människor i Ukraina, Vitryssland och Ryssland. Sedan dess har hon inte gett ut någonting nytt men nu kommer den avslutande delen i Aleksijevitj svit "Utopins röster". Den nya boken heter "Tiden Second Hand - slutet för den röda människan" och samlar berättelser från Sovjetunionens fall 1991 fram till idag. Kulturnytts Fredrik Wadström har läst "Tiden Second Hand".

En bit in i Svetlana Aleksijevitj bok finns en scen som sticker ut alldeles särskilt. Aleksijevitj har i Moskva fått tillträde till en högt uppsatt maktperson som anonymt berättar om spelet bakom kulisserna under perestrojkan. Den anonyma källan målar upp en häpnadsväckande scen från 1956 under Chrustjovs töväder. Några studenter står på Lenin-bergen i Moskva och svär att de ska bekämpa stalinismen. En av dem är Alexander Dubcek från Tjeckoslovakien, blivande ledare för Pragvåren 1968. En annan är den blivande siste sovjetledaren Michail Gorbatjov. Mer än 30 år senare rämnar järnridån, Berlinmuren monteras ned och Sovjetunionen upplöses med de där studenterna i nyckelroller, särskilt förstås Gorbatjov.

Och det är där i början av 90-talet som "Tiden Second Hand" egentligen börjar, när medborgarna i det gigantiska sovjetimperiet kastas in i en ny tillvaro. En nation blir till 15 olika länder, inbördeskrig blossar upp på flera håll i Kaukasus och Centralasien, gamla sanningar hamnar på skrothögen. Många av de som Svetlana Aleksijevitj intervjuar känner sig fortfarande som sovjetmänniskor samtidigt som de förstår att detta nu har blivit något löjeväckande. Som vanligt hos Aleksijevitj är nästan inga av de intervjuade några makthavare eller experter. Över de närmare 700 sidorna möter vi framför allt de som drabbats av de dramatiska samhällsförändringarna. Här finns hjärtskärande berättelser från de som flytt undan kriget i Nagorno-Karabach eller inbördeskriget i Tadzjikistan men också mer lågmälda vardagsberättelser om drömmar som gått i kras och förvirring inför det nya obegripliga.

I vanliga fall brukar Svetlana Aleksijevitj samla hundratals intervjuer inför sina böcker. Den här gången måste hon ha träffat betydligt fler under de 20 år som samlandet har pågått. Ur materialet har Aleksijevitj sedan omsorgsfullt mejslat fram det allra viktigaste och trots tegelstensformatet blir det aldrig långrandigt. När hon mot slutet av boken skildrar de senaste årens proteströrelser både i hemlandet Belarus, alltså Vitryssland, och i Ryssland citerar hon ett plakat från en demonstration i Moskva. Som en anklagelse mot självupptagna makthavare har någon skrivit: "Ni vet inte ens vilka vi är". När det gäller Svetlana Aleksijevitj är det precis tvärtom, hon som lyckas komma människor i forna Sovjetunionen så nära. Hon vet vilka de är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista