Stina Nordenstam är tillbaka med ljudkonstverk

2:26 min

Sedan debuten 1991 med skivan ”Memories of a color” och det stora genombrottet med ”And she closed her eyes” har Stina Nordenstam hållit sig undan från offentligheten.

Men nu är hon aktuell med sitt ljudkonstverk ”Tänkt dig en människa” på  Magasin 3 i Stockholm och trots att Stina Nordenstam varit borta från offentligheten så länge, så säger konstcuratorn Tessa Praun att hennes konst ligger helt rätt i tiden.

– Det här ljudverket är väldigt mycket nu, för det är mer accepterat att man går in och pratar om känslolivet och de mysterier som finns att vara människa, säger konstkuratorn Tessa Praun på Magasin 3.

Stina Nordenstams halvtimmes långt ljudkonstverk ”Tänk dig en människa”  bygger på inspelade samtal med personer som har haft traumatiska uppleveler i barndomen. Berättelser och som hon först  låtit skriva om, och sen spelat in igen. 

Först av allt hörs en pojkes röst, det är han som leder oss in i berättelsen, senare hörs en man och en kvinna. I bakrunden hörs hela tiden Stina Nordenstams musik som tillsammans med rösterna skapar en drömsk känsla.

Stina Nordestam är framförallt känd för sin musik, nyligen rankade  tidningen Sonic hennes skiva "And She Closed Her Eyes" för den bästa svenska skivan någonsin.

Men även om konsten är ett nytt område för henne , kan man känna igen Stina Nordenstams teman från musiken:

– Hon har en enorm förmåga att i sin musik blanda in kärnan i livet. Hon har också ofta dokumentära element i sin musik där hon väljer att spela in sin musik på olika platser som i kyrkor eller i något annat rum. Och även i det här verket blandar hon in det dokumentära och det fiktiva, säger Tessa Praun.

Irma Norrman
irma.norrman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista