De delar årets Wendelapris

Frilansjournalisten Johanna Karlsson delar årets Wendelapris med Kyrkans Tidnings reporter David Qviström. Prissumman är 50 000 kr.

Johanna Karlsson får priset för sitt wallraffande reportage om Malmös svarta krogvärld. David Qviström prisas för tre socialreportage, som delvis även publicerats i Expressen.

Wendelapriset delas ut av Wendelas Vänner för att till minne av Wendela Hebbe uppmärksamma goda socialreportage i tryckt svensk press.

Johanna Karlssons reportage publicerades i Sydsvenskan. Juryns motivering: en stark text, som på ett stilsäkert sätt beskriver Malmös svarta krogvärld. Efter ett års servitrisjobb i denna skuggekonomi, ger hon oss en serie unika ögonblicksbilder från det pressade liv branschens ”låglöneslavar” tvingas leva - en global underklass, där man sliter hårt men samtidigt visar varandra solidaritet och värme. Utan att djupdyka i siffror och bakgrunder lyckas Johanna Karlsson genom sin närvaro på ett utmärkt sätt avtäcka en skrämmande verklighet.

Juryns motivering för David Qviströms pris: Han berättar om de ensamkommande flyktingpojkarna som skickas mellan Europas länder som brännbollar, han gör en tuff resa till en tuff torka kring flyktinglägret i Mauretanien och skildrar de apatiska flyktingbarnen som fortfarande finns mitt ibland oss. David Qviström använder sina sinnen och delar med sig av sina reaktioner och klarar den svåra balansgången att inte skymma dem han skildrar. Det han gör är svårt, han gör det bra och någon måste orka berätta.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista