Eirik Stubö. Foto: DAN HANSSON/SVD/SCANPIX

Erfaren Eirik Stubø bra val för Stadsteatern

1:51 min

Norske teaterregissören Eirik Stubø blir konstnärlig chef på Stadsteatern i den kommande sammanslagningen av Kulturhuset och Stadsteatern i Stockholm. Stubø är ett bekant namn för publiken efter att ha gjort flera uppsättningar på Stadsteatern. Kulturnytts teaterkritiker Maria Edström kommenterar chefstillsättningen.

Så blev det förhandstippade Eirik Stubø som blir Stadsteaterns nye chef i det nya allkonsthuset Kulturhuset Stadsteatern och man får nog säja att detta känns som ett bra val. Stubø har en gedigen erfarenhet av både chefskap; på Rogaland teater och Nationalteatret i Norge som av eget regi-arbete sen mitten på 90-talet och har en hög konstnärlig svansföring utan att bli alltför apart - vilket borde passa Stadsteatern. Han har satt upp dramatiker som Mamet, Pinter och min favoritpjäs Edward Albees "Zoo story", Norén, Koltès och Hugo Claus. Ibsen och Fosse har han naturligtvis också ägnat sig åt och den sistnämnda är särskilt kul om han kan bli mer spelad här, med "Jag är vinden" har ju teatern i skrivande stund en måhända oväntad succé.

Stubø har även arbetar utomlands och vill ha fler gästspel och gästregissörer, vilket jag tror är alldeles rätt. Influenser utifrån är mer eller mindre hela teater-Sveriges problem och Stockholms stadsteater har, speciellt med tanke på sin enorma produktionsvolym, inte lyckats knyta tillräckligt många spännande regissörer till sig.

På Stockholms stadsteater har Stubø satt upp Tjechov och Norén, senast med succén "Körsbärsträdgården", men den föreställning jag fäst mig vid var Strindbergs "Påsk" 2009, där alla skådespelarna satt på rad, stilla och lät replikerna stiga som ett körverk. Mycket vackert - och möjligen är ett slags kylig skönhet Eirik Stubøs såväl styrka som svaghet. Men en chef ska ju inte regissera allt själv och kan ju alltid bjuda in lite stökigare och störigare regissörer. Huvudsaken är att teatern fått en chef som verkar ha fått jobbet på i första hand sina konstnärliga meriter.

På torsdag presenterar Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sin nya verksamhet och sina nya chefer i konst, musik, litteratur och debatt. Sedan tidigare är det känt att sammanslagna Kulturhusets Stadsteaterns chef och vd blir förre Stadsteaterchefen Benny Fredriksson. Dessutom får Carolina Frände, chef för scenen i Skärholmen och Linda Zachrisson, chef för Parkteatern fortsatt mandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista