Riksteatern söker ny teaterchef

Inom kort utser Riksteatern en ny vd. Men den nya chefen blir inte ensam på toppen. Så sent som i juni utlyste teaterns ledningsgrupp en ny tjänst med titeln teaterchef. Men bara internt.

Den person som teatern söker ska enligt annonsen ha "flera års erfarenhet av arbetsledande funktion inom Riksteatern". I tjänsten ingår att leda det konstnärliga arbetet inklusive att ha ett övergripande budget - och personalansvar för bland annat produktionschef och uppdragsledare. Men den som söker har bråttom. Tjänsten utlystes så sent som den 25 juni och sista ansökningsdagen är redan 19 augusti.

Puma Lagos, facklig representant och representant i nationella styrelsen för Riksteatern, ställer sig kritisk till att så få har möjlighet att söka en så viktig tjänst på teatern på grund av rekryteringsförfarandet, de speciella kvalifikationer som krävs och den korta ansökningstiden.

- Det är en viktig roll och en tjänst som har efterfrågats av många medarbetare. Därför är det väldigt olyckligt att den bara annonseras internt. Sedan är det märkligt att man går ut med tjänsten bara ett par månader innan man rekryterar en ny vd.

Men Gilda Romero, pressansvarig på Riksteatern, ser inga konstigheter när det gäller rekryteringen.

- Vi har fått kritik bland annat för att vår organisation är otydlig och tillsättandet av en teaterchef är ett led i att förtydliga och förbättra Riksteaterns scenkonstproduktion.

Att tjänsten bara har utlysts internt förklarar hon beror på de speciella egenskaper man söker hos den blivande teaterchefen.

- Det är viktigt att en framtida teaterchef har kännedom om kompetenser och erfarenheter inom huset för att hen på bästa sätt ska kunna ta till vara dessa i arbetet med en framtida repertoar och repertoarprocess.

Under senare år har Riksteatern fått en rejält bantad budget med omfattande uppsägningar och en minskad egenproduktion som följd. Birgitta Englin avgår vid årsskiftet. När en ny vd är utsedd kan Riksteatern ännu inte svara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista