"Medierna är felinformerade om läget i Kairo"

1:39 min

Anhängare till Egyptens avsatte president Muhammad Mursi har körts bort från sina läger. Och enligt vittnen har ett flertal dödsoffer krävts, både bland demonstranter och säkerhetsstyrkor. Kulturnytt fick tag i Hisham Gabr, dirigent vid Kairooperan, som vänder sig mot hur dagens händelser har skildrats i internationella medier.

- Det pågår ingen massaker mot det muslimska brödraskapet. Det är det muslimska brödraskapet som driver en massaker mot egyptiska folket, inte tvärtom, säger Hisham Gabr, kompositör vid Kairooperan.

Kairooperan hamnade redan i slutet av maj på kollisionskurs med Mursi-regeringen efter att chefen för Kairooperan avsattes av den då nytillträdde kulturministern. Något som fick egyptiska kulturarbetare att ockupera kulturministeriet i protest i början av sommaren.

Idag har Tv-kanalen al-Jazira uppskattat dödsoffren i Kairo till över nittio personer, men Hisham Gabr menar att regeringens säkerhetsstyrkor bara svarar på våldet från Mursi-anhängarna. Medierna är felinformerade om att det är Mursi-anhängare som är offer i konflikten, säger Gabr.

Han har upplevt många demonstrationer i Kairo sedan inledningen på den Egyptiska revolutionen 2011, men ingen så våldsam som denna. Det beror på att demonstranterna också är mer våldsamma än tidigare.

- Denna gång dör många människor, men denna gång är också demonstranterna tungt beväpnade, säger han.

Ser vi slutet på den egyptiska revolutionen i och med våldsamheterna?

- Nej, det är inte slutet, bara början på revolutionen. Detta kommer leda till att vi blir av med terrororganisationerna som försöker ta över landet och att vi blir en riktig demokratisk stat, säger Hisham Gabr.

Isa Andersson

isa.k.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista