Egyptenkrisen

"En följd av landets postkoloniala historia"

1:43 min

Hur ser egyptiska kulturpersonligheter på framtiden med tanke på de våldsamma sammandrabbningarna? Kulturnytt ringde upp Somaya Ramadan, författare och lärare på Egyptens konstfack i Kairo för att fråga vad hennes studenter säger.

- Nu är det semester men terminen börjar igen i slutet på september. Då kommer nog studenterna vara glada för deras karriärer är inte längre hotade, säger Somaya Ramadan som är kritisk till den politik som den nu avsatte presidenten Muhammed Mursi förde.

- Under Mursis tid klassades balett som haram alltså syndigt, och det samma gällde sång. Denna mer puritana synen på liv skulle ha omintetgjort studenternas möjligheter att arbeta och utöva sin konst, säger Somaya Ramadan.

Somaya Ramadan ser den senaste utvecklingen som en följd av Egyptens postkoloniala historia. Det finns ett antal faser landet måste gå igenom för att uppnå ett samhälle byggt på tolerans för varandras åsikter. Det handlar om kultur säger hon och försöker i sitt eget skrivande lyfta fram likheter istället för skillnader mellan människor.

- Vi är som alla andra och vill dansa, sjunga, ha roligt säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista