Jenny Aschenbrenner har läst "Kontorsninja" av Lars Berge. Foto: Sofia Runarsdotter

"Kontorsninja" av Lars Berge

2:14 min

Journalist Lars Berge debuterar med "Kontorsninja", en roman om en man som grips av avsmak inför sitt kontorsliv och inleder ett passivt motståndsprojekt.

En kontorsråtta förvandlas till kontorsninja med kulmagen putande under de svarta trikåerna. En manlig motståndsrörelse i passivitetens tecken, påeldad av spetsat mjölkpulver i de kaffeautomater som utgör den enda ljusglimten i gråskalans korridorer -

Lars Berge har tagit kontorstristessgenrens allra mest ikoniska attribut och vridit dem ett extra varv:

Arbetet som utförs är inte bara meningslöst, det utförs knappt alls, den bleksiktige sillmjölken Jens har hasat sig uppför befordringsstegen enbart genom att ducka, smita, fejka och låta allt verkligt arbete utföras av avdelningens enda kvinnliga medarbetare. Ingenting intresserar honom. Hans ointresse för sitt liv och sitt arbete är så djupgående att han är beredd att utstå nästan vilka lidanden som helst för att slippa undan. Så han försvinner in i kontorets aldrig använda förråd, gömmer sig där och livnär sig på frystorkad chili con carne. Lever ett skuggliv tätt intill sina tidigare arbetskamrater - samtidigt som företaget säljs ut och monteras ned.

Det är naturligtvis skojigt. Inget är så tacksamt att driva med som det moderna managamentsamhället uppbyggt av komplicerade strukturer av ingenting.

Ingentingigheten, luftslottet som är den moderna företagsvärlden är Jens och författaren Lars Berges måltavla. Den och de skadeverkningar som dumheterna leder till när stora pengar är i rullning, idiotkapitalismens konsekvenser.

Sen kan man reta sig på ett lite yxigt språk, en lite lustig genusanalys, en lite tilltrasslad intrig och några tramsiga övertydligheter. Som satir inifrån den kontorsmodul där samtidsmaskineriets kugghjul smörjs av gråbleka strebrar i identiska ljusblå skjortor fungerar det alldeles utmärkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista