De är kulturhusets nya chefer. Foto: Scanpix

De är Kulturhusets nya chefer

Inför den stundande sammanslagningen mellan Kulturhuset och Stadsteatern i Stockholm avslöjas idag cheferna för konst, musik, litteratur och debatt i den nya verksamheten.

Debattchef blir journalisten Johan Wirfält som tidigare jobbar på SVT Debatt och varit chefredaktör för magasinet Rodeo.

- Det känns fantastiskt kul. Jag har bott i Stockholm i femton år och älskat den här platsen, torget och huset. Det är Stockholms hjärta. Alla åsikter i världen samlas på Plattan. Nu vill man slå ihop de här två sakerna – överbrygga mentalt avstånd mellan Plattan och huset. Det ska vara högt i tak och alla människor ska mötas. Mycket av det mina kollegor kommer göra kan vi plocka upp på debattscenen, säger Johan Wirfält.

Konst/designchef blir Marianne Lindberg de Geer. Benny Fredriksson konstaterar att han inte är så van vid drev från teaterns värld, men att det är en erfarenhet som Marianne Lindberg de Geer har. Själv kommenterar hon så här:

- Jag fick frågan rätt tidigt, och jag sa ”nej för fan” jag har ju inte gjort mitt bästa än och har inte så mycket tid innan graven slukar mig. Sedan blev jag så nervös – Gud, vem ska de ta? Tar de honom? Henne? Nej jag måste ta jobbet! säger hon på presskonferensen.

Sångerskan och kompositören Sarah Riedel blir tillsammans med trombonisten Nils Landgren blir chef för musik.

- Jag är jätteglad och hedrad, det är ett stort förtroende. Jag ska försöka att utveckla och utöka verksamheten som i dag är sporadisk, säger Sarah Riedel.

- Vi vill vara genre och generationsöverskridande, och arbeta med alltifrån tidig till nutida musik säger Nils Landgren.

Litteraturchef blir Ingemar Fasth som tidigare har hållit i Internationell författarscen på Kulturhuset. Han är den ende av genrecheferna som inte är verksam konstnär och säger så här:

-- Jag är undantaget som bekräftar regeln – jag är inte utövande konstnär, jag har gjort mina skrivövningar men de har delete:ats.

– Man har talat de senaste åren om att Stockholm bör ha ett litteraturhus och jag tror att det redan finns det är här. Med fem profilerade bibliotek och författarscenen har vi ett litteraturhus i Kulturhuset Stadsteatern, säger Ingemar Fasth.

Koreografen och dansaren Kenneth Kvarnström blir chef för dans.

Det sammanslagna Kulturhusets Stadsteaterns chef och vd blir förre Stadsteaterchefen Benny Fredriksson. På presskonferensen får han frågan varför ingen av cheferna har annan bakgrund än skandinavisk.

- Ja det är en brist, vi kom inte hela vägen fram. Vi hade hoppats på det, men vi kunde inte lösa det, säger Benny Fredriksson.

Det är redan klart att den norske teaterregissören Eirik Stubø blir konstnärlig chef på Stadsteatern. Dessutom får Carolina Frände, chef för scenen i Skärholmen och Linda Zachrisson, chef för Parkteatern fortsatt mandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista