Bildtext: "Ecce homo" av Elias Garcia Martinez före och efter restaureringen. Foto: Centro de estudios Borjanos/Scanpix

"Apjesus" blev lukrativ för bybor

Den 81-åriga damens restaurering av "Ecce homo" hånades över hela världen och fick öknamnet "Apjesus". Men Cecilia Giménez tilltag blev en lukrativ affär för den lilla spanska byn Borja.

Enligt The Independent har 57 000 turister från hela världen besökt bykyrkan det senaste året och bidragit med nästan en halv miljon kronor bara till kollekten.

För ett år sedan spreds bilderna av den välmenade, men misslyckade restaureringen över världen. Då talades det om rättsliga processer mot den åldrade änkan. I dag är synen på Giménez annorlunda. Besöksantalet i kyrkan Sanctuario del Misericordia har ökat tio gånger jämfört med ett normalt år och besökarna har sett till att restauranger och caféer i byn blomstrat.

- Om man lägger allt i vågskålen efter det som har hänt så är utslaget positivt, säger borgmästaren Francisco Arilla till The Independent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista