Nawal El Saadawi. Foto: Adam Ihse/SCANPIX

Nawal El Saadawi: Jag vill ha en riktig demokrati

27 min

I dag har Egypten fortsatt att räkna sina döda. Flera hundratals människor har mist sina liv i striderna mellan säkerhetsstyrkor och Mursi-anhängare. De egyptiska kulturarbetarna, som hade en framträdande roll i störtandet av president Mubarak under våren 2010, har även varit delaktiga i störtandet av president Mursi, vilket eskalerade i början av sommaren då man ockuperade kulturministeriet i protest mot att operachefen avsatts. Kulturnytt har talat med flera kulturarbetare i Egypten om deras syn på den senaste blodiga utvecklingen i landet.

– Jag är emot militärdiktaturer och våld men nu känner jag mig mer beskyddad av polis och militär än på mycket länge, säger författaren Nawal El Saadawi som också menar att många andra egyptiska intellektuella känner som hon.

Även andra egyptiska kulturarbetare som Kulturnytt pratat med andas viss optimism trots de blodiga dygnen. Författaren Somaya Ramadan, som också är lärare på Egyptens konstfack, betonar att hennes studenter inte skulle kunna ha utövat sin konst under Mursis tid vid makten, då dans och sång klassades som syndigt. Och enligt Somaya Ramadan är lösningen ett folkbildningsarbete för Egyptens mest eftersatta.

En annan stark kritiker av Mursi-regeringen är dirigenten Hisham Gabr vid Kairooperan, som var något av ett högkvarter för intellektuella i kampen mot Mursi-styret i början av sommaren. När Kulturnytt frågar om de eskalerande våldsamheterna kan ses som slutet på revolutionen svarar Hisham Gabr: 

– Nej, det här är bara början på revolutionen mot islamisterna och begynnelsen för en demokratisk stat.

Nawal El Saadawi menar på samma sätt att det nu finns fler möjligheter till att skapa ett demokratiskt styre där det egyptiska folket står i centrum och bygger sin egen framtid:

– Jag ser gärna att det bildas en sekulär stat där alla egyptier inkluderas; kvinnor, män, fattiga, rika, unga och gamla, säger hon.

Irma Norrman
irma.norrman@sr.se

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Isa Andersson
isa.andersson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista