Koreografer bojkottar Ryssland

1:51 min

Två koreografer båda verksamma i Skåne bojkottar arrangemang i Ryssland i protest mot de kontroversiella anti-gaylagarna.

Dorte Olesen som skulle besöka en kulturfestival i Norilsk i norra Sibirien, tillsammans med Dansstationen turnekompani i spetember har beslutat att inte åka.

Och nu hoppar den brittiske koreografen Ben Wright - just nu verksam på Skånes dansteater i Malmö - av från ryska kulturministeriets utvecklingsprogram i mindre ryska städer som han blivit inbjuden att delta i.

Ben Wright skriver att inte kan arbeta för institutioner finansierade av en regering som stöder pennalism, misshandel och stigmatisering av HBTQ-personer.

- Jag kan helt enkelt inte acceptera en betalning från en regering som dessutom stödjer pennalism, stigmatisering och legitimerar våld mot HBT-grupper, säger han. Han var inbjuden av ryska kulturministeriet för att genomföra projekt i mindre ryska städer.

För Dansstationen och Dorte Olesen, som hoppar av en festival i ryska Norilsk, var det både ett ställningstagande mot lagarna och faktiskt en fråga om deltagarnas egna säkerhet, säger Dansstationens konstlräliga ledare Lars Eidevall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista