Stillsam fulsång på årsdagen av Pussy Riot-domen

2:30 min

I helgen var det exakt ett år sedan domen föll i den uppmärksammade rättegången mot den ryska konstgruppen Pussy Riot. Två av medlemmarna har fortfarande ett drygt halvår kvar på de fängelsestraff de fick för att ha genomfört en politisk aktion i Kristi Frälsarkatedralen i Moskva. De senaste dagarna har det hållits stödaktioner för Pussy Riot i ett dussin städer runt om i världen En av dem las upp på internet sent i lördags kväll, rapporterar Fredrik Wadström från Moskva.

Åtta personer på en bro över Moskva-floden deklamerar den numera världsberömda punkbönen: Jungfru Maria, jaga bort Putin. De sjunger refrängen och de sjunger förfärligt illa.

Videon spelades in i lördags och platsen är noga utvald. Utan att det syns i bild står det lilla sällskapet alldeles intill Kristi Frälsarkatedralen, den kyrka i Moskva där Pussy Riot-medlemmarna tog sig in i februari 2012 och filmade en knapp minut när de framförde punkbönen. Sedan blev de utslängda av vakterna. Först när videon började cirkulera på internet reagerade kyrkan och rättsväsendet i Ryssland. Efterlysning gick ut. Tre av medlemmarna greps. Lång häktningstid och två-åriga fängelsedomar.

Under de senaste dagarna är det många i både Ryssland och internationellt som försökt sammanfatta året sedan domen föll. Efter allt som har skrivits och sagts om Pussy Riot är det svårt att hitta något riktigt intressant bland alla nya artiklar. Någon berättar om hur de fängslade medlemmarnas små barn har det utan sina mammor. Någon annan går igenom alla turer i fallet i detalj. Men den som bättre än alla andra lyckas få något sagt är den ryske journalisten Aleksander Podrabinek. I sin artikel skriver han framför allt om tillvaron i ett ryskt fångläger. Han ställer innehållet i våra liv mot vardagen för Maria Alyochina och Nadia Tolokonnikova, världshändelserna under det senaste året mot deras monotona och nedbrytande tillvaro. Och Podrabinek vet. Inte bara för att han försökt hjälpa de fängslade Pussy Riot-medlemmarna i rättsfrågor utan för att han själv i sin ungdom suttit i sovjetiska fångläger för att ha spridit så kallad farlig litteratur. Han beskriver hur själva tiden bromsar in och det bara gäller att överleva - andligen och fysiskt.

När jag läser Aleksander Podrabinek börjar jag inse att den nya videon med punkbönen kanske måste vara så där ful och lågmäld för att beskriva det läge som Pussy Riot just nu befinner sig i.

Fredrik Wadström, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista