Ur Top of the lake. Foto: See Saw films/SVY.

Campion gillar att få bre ut sig på tv

2:32 min

På måndag kväll är det premiär för tv-serien Top of the lake på SVT. Och bakom serien står regissören Jane Campion - känd för filmer som Pianot, En ängel vid mitt bord, och senast Bright Star. Men även om det är en spännande tid för tv-serier, ser hon inte vår tid som någon guldålder för tv.

Roger Wilson träffade Jane Campion när seriens visades på filmfestivalen i Berlin tidigare i år, där hon beskrev Top of the Lake som en maktkamp mellan könen, förklädd till en kriminalserie.

Det kallas för Paradise, Paradiset, det natursköna området på den nyazeeländska landsbygden dit en grupp medelålders kvinnor flyttar för att grunda ett självhjälpsläger. Utan att veta om att det är ett stycke mark som ortens lokala gangster alltid velat köpa.

Och utöver denna symboliska kamp om paradiset mellan ett matriarkat och ett patriarkat, som Campion uttrycker det, så rymmer Top of the lake också mord, sexuella övergrepp, och lite allmän vidrig småstadsmansgrisighet, allt berättat inom kriminalgenrens ramar.

Resultatet blir mystiskt, poetiskt, brutalt och faktiskt också lite komiskt.

Och när jag och en grupp andra journalister får träffa Campion i Berlin så verkar hon nästan mest förtjust över att ha skrivit de allra mest manschauvuinistiska replikerna.

– Så som män egentligen pratar om kvinnor, säger hon.

Som sin förebild inom kriminalgenren pekar hon ut svenske Stieg Larsson och hans böcker om Lisbeth Salander. Larsson är en sann feminist, säger hon, däremot tycker hon varken att de svenska eller amerikanska försöken att göra film av hans böcker är särskilt lyckade.

Annars är det en entusiastisk Jane Campion som berättar om hur mycket hon tyckt om att få bre ut sig tv-seriens långa format, i det här fallet sex timmar t. Och hur det var serien Deadwood som från början fick henne att bli sugen på att göra tv.

Men hon tillhör ändå inte dem som skriver under på att vi just nu lever i nån sorts tvn:s guldålder.

Vad vi har, säger hon, är en handfull modiga beställare ute på tv-kanalerna - som konkurrerar med varandra om att kunna producera utmanande tv.

– Och de serierna är ju bara en liten del av utbudet. Det mesta som visas på tv är ju bara skräp, tycker Jane Campion.

Mer Jane Campion hör du i P1:s filmprogram Kino på fredag.

Roger Wilson
Roger.wilson@sverigestelevision.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista