Bobby Cannavale och Woody på inspelningen av "Blue Jasmine". Foto: Sony Pictures/AP

Här är hela höstens filmepremiärer

Katniss fortsätter kampen för överlevnad. Mikael Persbrandt kämpar både mot alkoholen och otäcka vättar. Och Julian Assange tar fajten för fri information i två filmer i höst.

När sommar går mot höst är det dags att byta popcornbyttor mot näsdukar. Traditionellt är det under höstmånaderna som årets riktiga guldkorn dyker upp på bioduken, ofta strategiskt placerade i takt med att Guldbagge- och Oscarsäsongen börjar gå på högvarv.
En som redan pekats ut som möjlig Oscarskandidat är Tom Hanks som i "Captain Phillips" spelar en sjökapten som blir tillfångatagen av somaliska pirater. Att porträttera historiska storheter brukar också löna sig, så förmodligen har deltagarna i höstens prinsessduell, Naomi Watts i rollen som prinsessan Diana i "Diana" och Nicole Kidman som Grace Kelly i "Grace of Monaco" goda utsikter i prisgalesammanhang. Amanda Seyfried axlar en kanske minst lika känd kvinna, porrstjärnan Linda Lovelace i "Lovelace".

"Hunger games" sågs av nästan 500 000 biobesökare och i november fortsätter Katniss (Jennifer Lawrence) att slåss för frihet i "Catching fire". Ett annat hett emotsett återseende är Julie Delpy och Ethan Hawke, som möts för tredje gången i Richard Linklaters regi i "Before midnight".
Dessutom är det dags för flera stora regissörsnamn att släppa nytt. Wong Kar-wais "The grandmaster" om kampsportsmästaren som tränade Bruce Lee. Wes Anderson följer upp den hyllade "Moonrise kingdom" med "Grand Budapest hotel", som utspelar sig på ett hotell mellan världskrigen. Givetvis finns Bill Murray med i den stjärnspäckade rollistan. Även Martin Scorsese kan skryta med stora namn i sitt börsmäklardrama "The wolf of Wall street", där Leonardo DiCaprio lever på stor fot och blir inblandad i en stor korruptionsskandal.

Två filmer i höst behandlar det högaktuella ämnet Wikileaks, dels den Oscarsbelönade dokumentärfilmaren Alex Gibneys "Wikileaks: we steal secrets" och dels spelfilmen "The fifth estate" där Benedict Cumberbatch spelar Julian Assange och där även Alicia Vikander dyker upp i en biroll.
Henne ser vi även i huvudrollen i Lisa Langseths nya film "Hotell" som handlar om en krisande ung kvinna. Det är en av flera spännande svenska titlar som nu radas upp efter en generellt svag vår och sommar.


Flera höstfilmer är filmatiseringar av populära romaner, som finalen i "Snabba cash"-trilogin och deckaren "Skumtimmen" med Lena Endre. "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" i regi av Felix Herngren med Robert Gustafsson och Mia Skäringer lär locka julfirare i massor till biograferna på juldagen. Även barnboksfavoriter som "Linnea i målarens trädgård", "Alfons Åberg - hokus pokus", "LasseMajas detektivbyrå - von Broms hemlighet", "Sune på bilsemester" och en animerad version av "Emil och Ida i Lönneberga" dyker upp.

Edda Magnason kommer gissningsvis att stå för höstens stora genombrott när "Monica Z" om Monica Zetterlund får premiär. Och kanske kan Lukas Moodysson hitta en ny publik med filmen "Vi är bäst", om några unga tjejer som 1982 startar ett punkband. Det sägs i alla fall vara hans mest varma och tillgängliga film sedan "Tillsammans".

Ingen höstrepertoar utan Mikael Persbrandt. Rollen som pappan i Kjell-Åke Anderssons filmatisering av "Mig äger ingen" ryktas vara en av hans bästa någonsin. Dessutom gör han efterlängtad entré i Peter Jacksons Hobbit-äventyr nummer två, "Hobbit: Smaugs ödemark", då vi äntligen får se vår svenska stjärna i rollen som hamnbytaren Beorn.

Höstens premiärdatum

OKTOBER
21 Percy Jacksson: Monsterhavet
23 Familjen Persson i främmande land
23 We steal secrets: The story of Wikileaks
23 Alfons Åberg - hokus pokus
23 Blue Jasmine
23 The mortal instruments: Stad av skuggor.

28 One direction
30 Post tenebras lux
30 Snabba cash - livet deluxe
30 Mitt liv med Liberace
30 Linnea i målarens trädgård

SEPTEMBER
4 Paranoia
6 Smurfarna 2
6 The conjuring
6 Stone Roses: made of stone
6 Dom andra
6 The broken circle breakdown
6 Emperor

13 The grandmaster
13 RIPD
13 Pain and gain
13 Monica Z
13 Min iranska familj
13 Schimpansen
14 The spirit of '45


20 White house down
20 Paradis:hopp
20 Familjetrippen
20 Before midnight
20 Riddick

27 Skumtimmen
27 Livet går vidare
27 Runner runner
27 I lodjurets timma
27 Prick och Fläck på fläcken
27 Belleville baby
27 Flygplan

OKTOBER

4 Prisoners
4 Hotell
4 Insidious 2
4 Diana
4 Rush
4 Pirret

11 Vi är bäst
11 The butler
11 Captain Phillips
11 The fifth estate
11 Jag kallas Ernesto

18 Two guns
18 About time
18 LasseMajas detektivbyrå - von Broms hemlighet
18 Min stulna revolution

25 The tomb
25 Jackass: Bad granpa
25 This is the end
25 Gravity
25 Turbo
25 Dirty wars
25 Mr Morgans last love
25 IRL
25 Don Jon
25 Cykla med Moliere

30 Thor 2: The dark worldNOVEMBER

1 Efter dig
8 Machete kills
8 Jobs
8 Mig äger ingen
8 Enders game

15 Mud
15 Det regnar köttbullar 2: den stora matkampen
15 Battle of the year
15 Last vegas
15 The councelor

20 Catching fire
22 Blue is the warmest colour

29 Carrie
29 Lovelace
29 De dansande andarnas skog
29 Gloria

DECEMBER

1 Tarzan 3D

6 The wolf of wall street

11 Hobbit: Smaugs ödemark
13 Ernst och Celestine

20 Walking with dinosaurs

25 Sune på bilsemester
25 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
25 Grace of Monaco
25 Emil och Ida i Lönneberga
25 One chance

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".