"Hokus pokus Alfons Åberg" Foto: Nordisk film

"Hokus pokus Alfons Åberg" av Torill Kove

2:18 min

Nu är det premiär för den första Alfons Åberg-långfilmen. Hokus pokus Alfons Åberg heter denna animerade film. Berättelsen är fritt baserad på boken med samma namn av Gunilla Bergström. Gustaf Hammarsten gör rösten som pappa Åberg och Markus Engdahl är Alfons och Mållgam. Naila Saleem har sett den.

Jag har alltid tyckt om Alfons Åberg. Präktigheten och snällheten hos honom och pappa Åberg. Och ambitionen med den här filmen är det inget fel på, välbekanta sekvenser från Alfons värld vävs här samman i berättelsen om ett barns längtan efter en hund och frustrationen över att alltid få höra att man inte är tillräckligt stor.

Och visst ger musiken av Timbuktu en upp-poppad känsla av här och nu. Av att 70-tal och 2010-tal hör ihop. Och berättelsen är tidlös. Alfons längtan och pappans lika enträgna nej och skådespelarnas röstinsatser är fina. Ändå kommer jag på mig själv med att längta efter de gamla kortfilmerna.

Det blir lite väl långrandigt i Hokus Pokus Alfons Åberg. En trollkarl kliver in i berättelsen och kanske kan han trolla fram en livs levande hund kanske inte. I vilket fall blir turerna för många. Och det långsamma Alfons tempot som gör sig så fint i kortformat orsakar nu leda i.

Och så är det nått med bilderna. Visst pappa Åberg och Alfons går runt i sina bruna tröjor och skrattar sina mysiga kärleksfulla skratt men omgivningen talar ett annat bildspråk. Filmen är försiktigt moderniserad. Pappa Åberg har en smartphone att leka med. I mataffären kan man välja mellan mörk choklad med varierad kakaohalt. Och om de gamla filmernas färger var murriga och tidstypiska är det nu en mer klar och pastellig färgskala som gäller. Intrycket är utslätat och spretigt. Kort sagt det märks att inte Gunilla Bergström ritat den här filmen för hennes fingertoppskänsla saknas. Synd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista